eur:
392.14
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az ellenzékből csak Bajnaiék kaptak támogatást a nagy cégektől?

Az InfoRádió körkérdéséből az derül ki, hogy az ellenzéki pártokat nem támogatja az OTP és a Mol. Az MSZP nem kommentálta megkeresésünket. A Haza és Haladás Alapítvány nemrég nyilvánosságra hozta, hogy több mint 200 millió forint adományt kapott 2011-12-ben többek között a szóban forgó két cégtől, illetve - a legnagyobb összeget - a Center for American Progress (CAP) nevű amerikai szervezettől.

Az InfoRádió kérdésére, hogy kap-e a Haza és Haladás alapítványhoz hasonlóan nagy összegű támogatást a Mol-tól és az OTP-től, a Magyar Szocialista Párt nem nyilatkozott.

Az Együtt 2014 Választói Szövetség Párt azt a tájékoztatást adta, hogy a szervezet jelenleg bejegyzés alatt áll, ezért nem fogadhat és nem is fogad el támogatást, adományokat. Közleményükben arról is írtak, hogy a párt bírósági bejegyzése után, amely néhány héten belül várható, az átláthatóan működik majd, és minden egymillió forintot meghaladó bevételét nyilvánosságra hozza majd.

A Lehet Más a Politika kérdésünkre azt válaszolta, hogy nem kapnak támogatás sem a Mol-tól, sem az OTP-től. Az LMP az állami normatívából és döntő részben a tagok, valamint magánszemélyek adományaiból tartja fent magát. Hozzátették: az elmúlt két évben hasonlóan nagy összegű támogatást nagy vállalatoktól nem kaptak.

A Párbeszéd Magyarországért megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a párt szintén bejegyzés alatt áll, ezért nem kaptak, és nem is kaphatnak ilyen jellegű adományokat.

A Jobbik szintén azt válaszolta, hogy nem érkezett hozzájuk támogatás a két nagyvállalattól. Volner János, frakcióvezető-helyettes az InfoRádiónak azt mondta, most kiderült, hogy amerikai körök és ezek a nagy vállalatok a baloldalt támogatják. Szerinte további kérdéseket vet fel, hogy a hatalomra kerülés esetén milyen ellenszolgáltatást várnak el az adományokért cserébe.

Az InfoRádió megkereste a Demokratikus Koalíciót is, amelyet többszöri próbálkozásra sem sikerült elérni.

Az ügy előzménye, hogy a Bajnai Gordon által vezetett Haza és haladás Alapítvány nyilvánosságra hozta, a szervezet több mint kétszázmillió forint adományt kapott 2011-2012-ben. A Népszabadság, a Világgazdaság, a Magyar Hírlap és a Népszava is beszámolt arról, hogy a támogatók közt szerepelt az OTP Bank és a Mol is. Az OTP Bank 2011-ben tízmillió, a Mol 2011-ben 10-, tavaly pedig 15 millió forintot adott az alapítványnak. A támogatásokról azÁtlátszó.hu is beszámolt.

A Magyar Nemzet ismertetése szerint a legbőkezűbb adakozó a Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszterhez, illetve Soros Györgyhöz kötődő Center for American Progress (CAP) progresszív politikai kutatóintézet, amely a támogatások több mint felét adta: 2011-ben 209 ezer eurót, mai árfolyamon körülbelül 60 millió forintot, 2012-ben pedig 228 771 dollárt, mai árfolyamon mintegy 52 millió forintot.

További adományok érkeztek 2011-ben Bojár Gábortól (3 millió forint), a Graphisoft alapítójától, Szigetvári Viktortól (2 millió forint), az alapítvány kuratóriumi tagjától, a Haza és Haladás Egyesület elnökétől és magától Bajnai Gordontól is (4,25 millió forint).

A Mol támogatással kapcsolatban Bajnai Gordon sajtótájékoztatón elmondta, ők maguk hozták nyilvánosságra a támogatóik listáját, az olajtársaság pedig - más magáncégekhez hasonlóan - nem pártját, hanem a közpolitikai programokat készítő alapítványát támogatta.

Az ügy kapcsán Szollár Domokos, a Mol kommunikációs igazgatója annyit közölt, hogy a Mol évente több mint száz társadalmi szervezettel köt együttműködési megállapodást.

Az Magyar Nemzet Online az ügyben érdeklődött az OTP Banknál, amely ezt a választ adta a lapnak: "Az OTP Bank igen széleskörű és sokszínű támogatási tevékenységet végez. Évente több mint száz szervezetet támogat. A különböző alapítványok, szervezetek általában egy konkrét programra, aktivitásra, tevékenységre kérnek támogatást. Ezekben az ügyekben az OTP Bank mindig a lehetőségekhez mérten és a támogatási alapelveknek megfelelően hoz döntést. Az OTP Bank támogatói tevékenysége során szerepet vállal a régió társadalmának, gazdaságának és közösségeinek életében, problémái megoldásában. Ebben együttműködik alapítványokkal, egyesületekkel, amelyek hasonló célokat fogalmaznak meg. A támogatások forrása a bank eredménye."

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az InfoRádió megkeresésére elmondta: az állam meghatározó, de kisebbségi részvénycsomag tulajdonosa a Mol-ban, és semmilyen módon nem szól bele a társaság üzletvitelébe, így a támogatási politikájába sem. A miniszter kiemelte: a maga részéről viszont nem tartja helyesnek, hogy a Mol bármilyen politikai formációnak anyagi támogatást nyújt. Ezért az ügyben tájékozódni fog, és személyesen kér tájékoztatást a MOL menedzsmentjétől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×