eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A menesztett bírák visszahelyezésére szólít fel az MSZP

Az MSZP felszólítja a kormányoldalt, hozza meg a szükséges döntéseket ahhoz, hogy a 62. évük betöltése miatt nyugdíjazott bírák visszakapják szolgálati viszonyukat.

Tóbiás József, a szocialisták frakcióvezető-helyettese pénteken arra reagálva közölte ezt, hogy a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság előző nap jogellenesnek ítélte a köztársasági elnök és a Kaposvári Törvényszék felmentő határozatát, ezért visszahelyezte tisztségébe azt a kaposvári bírónőt, akit júliusban életkora miatt mentettek fel a bírói szolgálat alól.

A szocialista politikus sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, miután az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek találta a szabályozást, az egyetlen jogállami megoldás az lenne, ha a kormánytöbbség meghozná a szükséges döntéseket ahhoz, hogy a kényszernyugdíjazott bírák visszakapják szolgálati viszonyukat.

Ezzel szemben nem tekintik jogállami megoldásnak azt a lehetőséget, amit Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön az InfoRádiónak említett, vagyis hogy formailag teljesítik az Ab-határozatban megszabottakat, és magasabb szintű jogszabályban szabályozzák a nyugdíjba vonulás feltételeit - rögzítette.

Tóbiás József azt sürgette, hogy a kormány mielőbb kezdeményezzen törvénymódosítást, és ne várja meg, amíg az e tárgyban indított nagyjából százötven munkaügyi per véget ér.

A választási részvétel előzetes regisztrációhoz kötéséről szólva az MSZP-s képviselő azt mondta: a javaslat egyik célja, hogy elvonja a figyelmet a kormánynak kedvezőtlen hírekről, például a reálkeresetek csökkenéséről. Szerinte ugyanakkor a Fidesz demokráciafelfogásáról árulkodik, hogy ez az ötlet felvetődött, megvalósulása ugyanis szűkítené az általános választójogot, a választásban résztvevők körét.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×