Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"A gyerek a tárgyalóteremben nem válik felnőtté"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyelőre nincsenek felkészülve a bíróságok arra, hogy 12 éves gyerekeket fogadjanak vádlottként. Az új büntető törvénykönyv szerint ugyanis büntethető a 12 éves gyerek súlyos bűncselekmény elkövetése esetén. Kónya István, a Kúria elnökhelyettese erről az InfoRádió Paragrafus című műsorában beszélt.

A bíróságoknak fel kell készülni a 12 éves gyerekek terheltként való fogadására - közölte a Kúria elnökhelyettese. Az új büntető törvénykönyvben emberölés, testi sértés, rablás és kifosztás esetén szállították le a büntethetőség alsó határát 12 éves korig.

Kónya István emlékeztetett: a védőképesség határát azzal a feltétellel szállították le, hogy minden esetben kötelezően kell vizsgálnia a bíróságnak, hogy a fiatalnak a büntetőjogi beszámítási képessége teljes volt-e. A legsúlyosabb szankció a javítóintézeti nevelés lehet - tette hozzá.

A gyerek a tárgyalóteremben nem válik még felnőtté, a bánásmódnak, a kommunikációnak, a tárgyalási stílusnak alkalmazkodni kell ehhez a helyzethez - hangsúlyozta a Kúria elnökhelyettese. Kifejtette: át kell gondolni, hogy milyen nyelvezettel, szóhasználattal szerkesszék meg az ítéletet egy ilyen korú elkövetővel szemben, lehet, hogy az eljárási szabályokat is ehhez kell igazítani.

A témával bővebben foglalkozik a csütörtökön este nyolc órakor kezdődő Paragrafus című jogi műsorunk.

Hanganyag: Exterde Tibor