eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A jövő héten postázzák az Új Nemzeti Konzultáció kérdőíveit - a nap hírei

A jövő héten kezdik postázni az Új Nemzeti Konzultáció kérdőíveit a választópolgároknak. Az üzemanyagok kismértékű drágulását valószínűsíti a jövő héten a portfolio.hu. Változik a közösségi közlekedés rendje a pünkösdi hosszú hétvége miatt.

A jövő héten kezdik postázni az Új Nemzeti Konzultáció kérdőíveit a választópolgároknak - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában közölte: a 16 kérdés többsége a munkahelyteremtéssel függ össze. A kormányfő szerint azért is fontos ez a témakör, mert Magyarországon ma 3,7-3,8 millió ember dolgozik, miközben 5 millió munkavállalóra lenne szükség a gazdaság megfelelő működtetéséhez. Orbán Viktor hozzátette: az új kérdőíven a méltányos tehermegosztás is téma lesz; arról kérdezik a választókat, hogy a korábban bevezetett, akkor átmenetinek szánt válságadók véglegesen beépüljenek-e a magyar jogrendszerbe.

Az MSZP szerint a Fidesznek két év kormányzás után nem konzultálnia, hanem cselekednie kellene a munkahelyteremtés kérdésében. A Jobbik úgy látja, hogy a kabinet két évnyi kormányzás után is még mindig a helyes irányt keresi, az LMP pedig egymilliárd forintos pénzkidobásnak tartja az újabb nemzeti konzultációt.

A szerdai uniós csúcs eredményeiről tájékoztatta Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert és Simor Andrást, a jegybank elnökét a kormányfő. A tárca tájékoztatása szerint Orbán Viktor kezdeményezte a találkozót, amelynek tényét a jegybanknál is megerősítették, de csak annyit árultak el, hogy a megbeszélésen áttekintették az európai gazdasági folyamatokat és azok lehetséges hatásait a magyar gazdaságra. Az index hírportál emlékeztet rá, hogy utoljára januárban volt hasonló találkozó, akkor Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár is részt vett az egyeztetésen.

Kikérte a hódmezővásárhelyiektől a miniszterelnök Lázár Jánost, aki a jövőben a Miniszterelnökséget vezető államtitkár lesz, ezért le kell mondania a polgármesteri posztról. Orbán Magyarország egyik legsikeresebb közösségének nevezte Hódmezővásárhelyet, a település jövőjéről szólva pedig közölte: elkészül a Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasúti pálya korszerűsítése, megépül a 47-es elkerülő út, fejlesztik a laktanyát, és újjászervezik a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi főiskolai karát. Lázár János arról beszélt, hogy a vidék érdekeit szeretné szolgálni a kormányban.

Az üzemanyagok kismértékű drágulását valószínűsíti a jövő héten portfolio.hu. Gayer Attila, a gazdasági portál elemzője az InfoRádióban azt mondta: az olaj ára nem változott számottevően, de a forint-dollár árfolyamban gyengült a magyar valuta, emiatt várható pár forintos növekedés az üzemanyagok árában. Hozzátette: az eurozóna válsághelyzetében nincs pozitív fejlemény, sőt nőtt a piaci feszültség. Úgy vélte: amíg nem lesz IMF megállapodás, addig sebezhető marad a magyar fizetőeszköz.

Fellebbezést nyújtott be a Mal Zrt. a Veszprémi Bányakapitányság hétfői határozata ellen, amelyben a cégnek öt napot adtak a vörösiszap kiporzásának megszüntetésére a Kolontár környéki tározókban. Káldi Zoltán bányakapitány elmondta: a cég a fellebbezés mellett egy további kérelmet is előterjesztett: ebben kezdeményezte, hogy hosszabbítsák meg a bányakapitányság korábbi, szintén a kiporzás megszüntetésére vonatkozó határozatának vasárnap lejáró határidejét.

Biztosítónként több száz káresetet okoztak az elmúlt három nap viharai. Az adatokat szolgáltató Aegonhoz, a Generalihoz és az Allianzhoz összesen több mint 2 ezer kárigény érkezett, együttesen mintegy 180 millió forint értékben. A legtöbb bejelentést a fővárosból, Komárom-Esztergom megyéből, Pécs és Szeged körzetéből tették.

Romániában 16 megyében okozott áradásokat a heves esőzés. A víz 62 kilométernyi országutat és vasúti pályát károsított meg, elsodort négy hidat, és 390 hektár szántóföldet árasztott el. Erdélyben Krassó-Szörény és Hunyad megyékben voltak kisebb áradások. Románia hat délnyugati megyéjében szombat reggelig sárga jelzésű eső- és viharriadó van érvényben, több helyen árvízkészültséget is elrendeltek.

Változik a közösségi közlekedés rendje a pünkösdi hosszú hétvége miatt. A MÁV vonatai vasárnap ünnepnapi, pünkösd hétfőn pedig vasárnapi menetrend szerint járnak, május 29-től, keddtől már a megszokott menetrend lép életbe. A fővárosi közösségi közlekedésben szombaton a hétvégi, pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn az ünnepi menetrend lesz érvényben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×