eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Balog Zoltán lesz az új nemzeti erőforrás miniszter - a nap hírei

Balog Zoltán váltja Réthelyi Miklóst a nemzeti erőforrás minisztérium élén. További mintegy 250 millió dollárt fektet be a Mol Kazahsztánban. Soron kívül beüzemelik a fővárosban az ideiglenesen forgalomba állított Mercedes buszok klímaberendezéseit. A nap legfontosabb hírei május 3-án.

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter; a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette: lesznek további változások a kormányban, de ezekről csak akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha véglegesek lesznek. Balog Zoltán nagy megtiszteltetésnek nevezte a miniszteri jelölést, terveiről a parlamenti bizottsági meghallgatásokon számol be.

További mintegy 250 millió dollárt fektet be a Mol Kazahsztánban. A tervek szerint 2015-ben indulhat meg az az olajkitermelési projekt, amelynek előkészítését a magyar olajipari cég irányítja. Erről Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója beszélt a kazah fővárosban, Asztanában, ahol Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével magyar kormányzati-üzleti delegáció tárgyal. A Mol 2004-ben vásárolt be egy projektbe, amelyben ma 27 és fél százaléka van a vállalatnak.

Nem változtatott irányadó kamatán az Európai Központi Bank, amely az elemzői várakozásoknak megfelelően rekord alacsony szinten, 1 százalékon tartotta a kamatot. Mario Draghi, a bank elnöke úgy látja, sok minden utal arra, hogy folyamatban van a globális élénkülés, és az év folyamán az eurózóna gazdasága is fokozatosan magára talál.

Több mint 240 millió forint támogatást kap a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely A Magyar Kármentő Alap bizottsága Devecsernek több mint 138 millió forintos támogatást ítélt meg. Ebből két család lakhatási költségeinek támogatását, ingatlanvásárlást, valamint a városközpont megújításához pályázatok benyújtását finanszírozza a település. 90 millió forintot kap Kolontár a művelődési ház felújítására és bővítésére, míg Somlóvásárhely 13,1 millió forint támogatásban részesül.

Soron kívül beüzemelik a fővárosban az ideiglenesen forgalomba állított Mercedes buszok klímaberendezéseit. A Budapesti Közlekedési Központ közölte: mindegyik járművön van klímaberendezés, azok működképesek is, de beüzemelésük a gyors forgalomba állítás miatt nem történt meg időben, ennek okát vizsgálják. A BKV-figyelő bloghoz több panasz is érkezett, hogy a járművek ablakai nem nyithatók, és van olyan, amelyen nincs, vagy nem működik a klíma.

Jogerőssé vált a soproni lőtéri kettős gyilkosság gyanúsítottjainak előzetes letartóztatása. A másodfokon eljáró törvényszék elutasította az első- és a harmadrendű gyanúsítottak fellebbezését. A három fiatal ellen lopás, betörés és bolti fegyveres rablás miatt is folyik eljárás. Azért akartak fegyvert szerezni, hogy azzal újabb bűncselekményeket kövessenek el, ezért április 17-én a soproni lövészklubban több lövéssel megölték a lőtér vezetőjét és annak ismerősét.

17 gyermek került a pécsi gyermekklinikára Komlóról, a városi sportközpontban történt klórgázszivárgás miatt. A gyerekek enyhe mérgezést kaptak, tünetmentesek, de 24 órán át kórházi megfigyelés alatt tartják őket. Az uszoda fertőtlenítése során sósav helyett hippo került az egyik tartályba, és az anyagok keveredése folytán keletkező klórgáz elárasztotta az uszodát. Amint a hibát észlelték, az épületet kiürítették és átszellőztették.

Több mint 50 ezren keresték fel a budapesti strandokat a négynapos hétvégén. A legtöbben - 16 ezren - a Széchenyi Fürdőt keresték fel. A Dagály Fürdőben 14 ezren, a Palatinus Strandon pedig több mint 10 ezren voltak. A Paskál, a Római és a Pünkösdfürdői Strandfürdő május 26-án, a csepeli és csillaghegyi strand június 2-án nyit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×