Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szalai: Mindenki nyert az új frekvenciadíj-rendelettel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének a frekvencia-lekötésről és használatról szóló sávos díjrendelete nemcsak a mobilszolgáltatók beruházásait ösztönzi, előnyös a felhasználóknak is. Szalai Annamária az InfoRádiónak elmondta: a korábbi díjrendszer nem ösztönözte fejlesztésekre a mobilcégeket olyan területeken, ahol alacsony a forgalom.

Mindenki nyert az új frekvenciadíj-rendelettel, amelynek megalkotása három hónapig tartott - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke.

Szalai Annamária kiemelte: az eddigi díjrendelet elavult, korszerűtlen volt, a szolgáltatókat nem ösztönözte a fejlesztésre olyan területeken, ahol alacsony a forgalom, de az új rendszer révén stabilizálták és kiszámíthatóvá tették a díjakat, így a szolgáltatók az elmaradott térségekben is érdekeltek lesznek a fejlesztésben és a nagyobb településeken a vételminőség javításában, ugyanis egyes új fejlesztések után négy évig 50 százalékos díjkedvezményt kaphatnak.

A szolgáltatás minősége javulni fog, ezáltal a verseny is erősödik, és közép távon az ár is kedvezőbb lehet - közölte az elnök. A szolgáltatók eddig bázisállomásonként fizettek díjat, ami arra ösztönözte őket, hogy ne telepítsenek-építsenek egy bizonyos számon felül ilyen berendezéseket. Az új struktúrában viszont a megszerzett frekvenciáknak megfelelően kell fizetniük, ami nem gátolja, hanem ösztönzi a több bázisállomás létesítését. Szalai Annamária hozzátette: a szolgáltatók jelezték, hogy intenzív fejlesztésbe kezdenek a lefedettség javítása érdekében.

Az eseményen részt vettek a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország vezetői is, akikre utalva az elnök kifejtette: nem véletlen, hogy együtt ülnek itt, hiszen komoly, szoros együttműködésben alakították ki az új rendeletet.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója is úgy vélte, hogy az új rendelet ösztönzi a beruházásokat, így a mostani 75 százalékos mobilinternet lefedettség 100 százalékosra nőhet az országban.

Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója szerint az új díjképzés nagyon magabiztossá teheti a tulajdonosokat a beruházásokat illetően, olyan lépés, ami biztosítékként szolgál a jövőre nézve. A beruházások révén az internet Magyarországon mindenütt elérhető lesz, s ez 2020-ra 40 ezer új munkahelyet teremt.

Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese kifejtette, régóta várják a rendelet megjelenését. Hozzátette, a mostani rendelet egy komoly akadályt bontott le a fejlesztések útjából, mivel lehetővé teszi, hogy olyan helyekre is elvigyék a mobil széles sávot, ahol eddig nem volt. Aláhúzta, a sávos rendszerből adódó megtakarításokat az előfizetők javára fordítják, hiszen ma az ország egyharmada nem fér hozzá a mobil szélessávhoz. Megerősítette, a frekvenciadíjak csak kis mértékben csökkennek a sávos rendszer miatt, a fontos az, hogy a jövőbeli növekedésüket megakadályozza az új struktúra. Hozzátette, a magyar piacon magas a díj, az uniós átlagnak mintegy a duplája.

Hanganyag: Szabó Gergõ