eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin

Nem mondtak le a katonák a tüntetésről

Csekély mértékben emelkedik a katonák béren kívüli juttatása - erről írt alá megállapodást a honvédelmi miniszter a szakszervezetekkel. A szerdára meghirdetett demonstrációt ennek ellenére megtartják.

Béremelés nélküli bérmegállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium a szakszervezetekkel. A korábbi ígéretekkel ellentétben a megállapodás nem nyilvános, így csak annyit tudni, hogy a béren kívüli juttatást emelték, de azt is mérsékelten.

Mint Hende Csaba honvédelmi miniszter fogalmazott, a tárca ezer forinttal emelte az étkezési hozzájárulást.

A szakszervezetek szeretnék, ha jövőre már béremelésről is tárgyalnának, erre a miniszter rábólintott. Elmondta, az új közszolgálati életpályamodell a katonákra is vonatkozik majd.

A honvéd szakszervezetek elnöke, Czövek János azt mondta, a tárgyalás elején béremelést szerettek volna elérni, de a honvédelmi tárcát érintő 26 milliárdos zárolás után erről lemondtak. Beszélt arról is, a katonák nagyon nehéz helyzetben vannak, az utóbbi években jelentősen csökkent a reálbérük.

A megállapodást azért írták alá, mert egy korrekt együttműködés alapján az is nagy eredmény számukra, hogy legalább a tavalyi "cafetéria szerű" eredmények megmaradtak - mondta Czövek János.

Az aláírás ellenére a demonstrációkat megtartják - közölte Czövek János. Annak ugyanis más okai vannak, például a korkedvezményes nyugdíj eltörlése.

A demonstrációról a miniszter azt mondta: mindenki teszi a dolgát, a szakszervezet szervezkedik, a kormány kormányoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×