eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin

Martonyi: Eddig nagyon sikeres a magyar EU-elnökség

Általános vélekedés Európában, hogy a magyar uniós elnökség első három hónapja rendkívül sikeres volt, mert Magyarország előre mozdította az európai integráció ügyét, és megfelelő színvonalon ellátta a feladatokat - mondta Martonyi János külügyminiszter az EU-elnökségi munkacsoport ülésén.

Martonyi János szerint az Európai Unió gazdasági és politikai szempontból is erősebb lesz június végére. Ebben a sikerben a korábbi belga és a jelenlegi magyar vezetés mellett érdemet szerzett a sokat bírált Lisszaboni Szerződés, valamint az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy, akit sokan "szürkének" gondolnak, de aki mindig átgondoltan és makacsul képviseli az álláspontját - fogalmazott Martonyi János.

A külügyi tárca vezetője fontos eredménynek tartja a közös gazdasági kormányzásról szóló jogszabálycsomag elfogadását, valamint a kohéziós-, az energia-, és az agrárpolitika terén körvonalazódó megállapodásokat. Reális esélyt lát a Duna-stratégia, illetve a romák integrációját elősegítő koncepció véglegesítésére.

A magyar uniós elnökség hátralévő idejének kihívásaként említette a tagországokat megosztó migrációs kérdést, valamint a schengeni határok kiterjesztését. Ez utóbbival összefüggésben elmondta: Románia már megfelel a feltételeknek, Bulgária felkészülése pedig kedvezően halad. Tény azonban, hogy legalább két uniós tagállam ellenzi a schengeni határbővítést; Martonyi János éppen ezért a közeljövőben a francia és a német belügyminiszterrel is tárgyal, hogy kompromisszumos megoldást találjanak.

Megemlítette az Európai Unió bővítésének fontosságát is. Magyarország továbbra is támogatja Horvátország csatlakozását. Déli szomszédunknak sok feltételnek kell megfelelnie: vissza kell fogadnia a menekülteket, lakásokat szükséges építenie, és a közösség elvárja a korrupció elleni hatékonyabb fellépést, illetve a bírósági eljárások meggyorsítását. Horvátország felvételének elhalasztása az egész európai integráció számára veszteség lenne - hangsúlyozta a külügyminiszter, aki pártpolitikai hovatartozásra való tekintet nélkül arra kérte a bizottság tagjait, hogy használják fel kapcsolataikat az Európai Parlament képviselőivel, így is segítve a magyar uniós elnökség munkáját.

A testület szocialista társelnöke megígérte ezt. Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője nem ért egyet azzal, hogy a magyar uniós elnökség első három hónapja rendkívül sikeres volt és a negatívumokról érdeklődött.

A fideszes Hörcsik Richárd viszont felhívta a figyelmet arra, hogy sokan olyan feladatok elvégzését kérik számon Magyarországon, amelyekre a Lisszaboni Szerződés alapján nincs felhatalmazása a mindenkori soros elnöknek. Ilyen a külpolitika és a biztonságpolitika. Ezt később Martonyi János is hangsúlyozta,

A Jobbik képviselője, Balczó Zoltán ezen a fórumon is a multinacionális vállalatok állami támogatását bírálta, ezúttal az Euro Plusz Paktum kapcsán, amelyhez Magyarország nem csatlakozott, mert a kormány szerint a társasági nyereségadók alapjának uniós harmonizációja ellentétes az érdekeinkkel.

Az LMP-s Mile Lajos azt kérte, hogy a külügyminiszter gyakrabban tartson tájékoztatót az uniós elnökség munkájáról. A bizottság fideszes társelnöke, Balla Mihály, később pedig Martonyi János is emlékeztette az ellenzéki politikust, hogy ezt a testületet nem a kormány működteti, tehát ha a tagok sűrűbben üléseznének, akkor ő is gyakrabban tudná elfogadni a meghívásukat.

Az MSZP-s Szabó Vilmos Orbán Viktor egyik hétfői, parlamenti kijelentéséhez szólt hozzá. Mint ismeretes, a miniszterelnök úgy fogalmazott "mi nem hiszünk az Európai Unióban - mi Magyarországban hiszünk, az uniót pedig olyan keretnek látjuk, amelyben Magyarország megtalálhatja a számítását". A szocialista politikus azt mondta. az MSZP Magyarországban és az Európai Unióban is hisz.

A kérdésekre válaszolva Martonyi János az új magyar médiatörvényre és a formálódó alkotmányra utalva kijelentette: nem szerencsés, hogy "néhány belső ügyünk" európai viták témája lett, de "a kormány egy pillanatra sem hagyja magát eltéríteni az uniós elnökség feladataitól". Nem tartja problémának azt, hogy Magyarországot nem hívták meg az uniós egyik, prágai csúcstalálkozójára és azt sem, hogy nem Budapest ad otthont a Keleti Partnerség nagyszabású tanácskozásának. Az előbbit azért nem, mert a befolyásosabb uniós politikai vezetők közül egyedül Angela Merkel német kancellár ment el a cseh fővárosba, az utóbbit pedig azért nem, mert a Keleti Partnerség nem kecsegtet számottevő eredménnyel. Nem az a fontos, hogy hol állunk a fényképeken - fogalmazott Martonyi János.

A külügyminiszter az InfoRádió kérdésére azt mondta: nem számít arra, hogy az új alkotmány elfogadása beárnyékolja a magyar uniós elnökség utolsó hónapjait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×