eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Parlagfűben Magyarország a csúcstartó

Néhány hét múlva kezdődik a parlagfűszezon, és egyebek mellett a sok csapadék miatt intenzívebb lesz a pollenterhelés, mint a korábbi években. Kőmíves Tamás, a Nemzetközi Parlagfű Társaság elnöke elmondta, Magyarország csúcstartó Európában a parlagfüves területek nagyságát tekintve. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület hatékonyabb intézkedéseket kér a Vidékfejlesztési Minisztériumtól.

Hétszázezer hektár, vagyis egy megyényi terület szennyezett parlagfűvel - mondta az InfoRádiónak a Nemzetközi Parlagfű Társaság elnöke, aki szerint ezzel Magyarország csúcstartónak számít Európában.

Kőmíves Tamás kiemelte, hogy nem tolódik el a parlagfűszezon, de nagyon intenzív lesz. A rendkívül esős tavasz számos olyan mezőgazdasági technológiát késleltetett, amely a gyom irtását hatékonnyá tette volna, ennek következtében a földeken a korábbi évekhez képest több a parlagfű.

Hozzátette, hogy bár a kényszerkaszálás kötelezően történik, idén nem veszik olyan szigorúan a tavaszi időjárás miatt.

Javítani kell és lehet a parlagfű elleni védekezés stratégiáján, és elsősorban a felderítésre kell helyezni a hangsúlyt - véli a szakember, aki szerint az egyik legfontosabb az, hogy tudjuk, pontosan hol nő a parlagfű, és mekkora állományok vannak, erről pedig egy naprakész adatbázis létrehozás lenne a legjobb megoldás. Az irtás módszereit is korszerűsíteni kellene tette hozzá.

Juhászné Halász Judit, a Parlagfűellenes Magyarországért Egyesület elnöke az InfoRádiónak elmondta: azt kérik a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, hogy külön kormánybiztos foglalkozzon a kérdéssel, aki kezeli azt az egész országban, mert a jelenlegi szabályozás nem elegendő és megfelelő.

Hanganyag: Szabó Fruzsina és Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×