eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lesz-e elegendő kenyérhez való gabona az idén?

A kalászosoknál az előző évi termés mindössze 60 százalékával zárhatja az ország az idei évet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke.

A kalászosok aratásán már döntő mértékben túl vagyunk, és az látszik, hogy az esőzések miatt komoly veszteségek vannak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Font Sándor, aki hozzátette: a tavalyihoz képest a termésátlag mindössze 60 százalék lehet.

Nem kedvez a gabonaárnak az, hogy az orosz hőhullám miatt Moszkva leállította exportját, sőt importra kényszerül. Jelenleg tonnánként 40 ezer forintba kerül a gabona, a 22-26 ezer forintos régi árhoz képest - emelte ki a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke.

A fideszes politikus úgy véli, a gabona minősége változó lesz, de Magyarországon olyan nagy területen termelnek kalászos gabonát, hogy mindig elegendő jó minőségű alapanyag van. Nem tartja kizártnak, hogy fuzáriumos gabona kerüljön a tiszta közé, ám ez csak gyakorlatilag lehetséges, elméletben nem, mert komoly minőségi vizsgálaton esnek át a gabonaszállítmányok.

Az időjárás iszonyatosan elbánt néhány gazdasággal, sokuknak mindenüket elvitte a víz - fogalmazott a bizottsági elnök, aki elmondta azt is, hogy van olyan terület, amelyet már aratni kellene, de nehézgépekkel még mindig nem lehet megközelíteni.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×