Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mészáros József: Átláthatóbbá kell tenni a nyugdíjrendszert

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Átláthatóbb nyugdíjrendszer kialakítását sürgeti az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság júliusban hivatalba lépett új vezetője. Mészáros József az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy az állampolgároknak egész életük során tisztában kellene lenniük azzal, hogy havonta mennyi pénzt fizetnek be a kasszába, és ebből mekkora nyugdíjra lesznek jogosultak idős korukban. Hozzátette: a józan ész szabályai szerint kialakított nyugdíjrendszert érdemes működtetni Magyarországon.

Világos szabályok alkotására van szükség, hogy aki a közösségért tesz, azt megjutalmazzák, aki nem tesz, az pedig ne legyen potyautas. Minderről vitát kell kialakítani a közvéleményben, hogy konszenzus teremtődjön, mert jelenleg nem világos, hogyan is működik a nyugdíjrendszer, és kinek mi jár ebből - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság júliusban hivatalba lépett új vezetője. Mészáros József szerint konszenzus esetén joggal várhatják el, hogy az emberek részt vegyenek az intézmény fenntartásában.

Az átláthatóságot tekintve a nyugdíjbiztosítónak van adóssága és feladata, valamint a jogalkotónak is szükséges olyan lépéseket megtenni az intézményrendszer átalakításában, amelyek transzparensebbé teszik, hogy miből keletkezik a nyugdíj - fejtette ki.

Mészáros József kiemelte: az állampolgároknak egész életükben tisztában kellene lenniük azzal, hogy milyen szabályok mentén állapítják meg a nyugdíjat, mert a jelenlegiek között el lehet tévedni, illetve mekkora nyugdíjra lesznek jogosultak.

A józan ész szabályai szerint kialakított nyugdíjrendszert érdemes működtetni Magyarországon - vélekedett az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője. Mészáros József hozzátette: nem külföldi nyomásra kell tiszta helyzetet teremteni az ellátórendszerben, hanem a felnövekvő generációk miatt.

Hanganyag: Hlavay Richárd