Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Változnak a kettős állampolgárság szabályai

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
830 millió forintot biztosít a kormány a kettős állampolgárságról szóló törvényhez kapcsolódó feladatok végrehajtására. Az összeget az idei költségvetés általános tartalékának terhére adja.

A kormány elfogadta az állampolgársági törvény végrehajtásáról szóló rendelet módosítását, amely augusztus 20-án lép hatályba. A törvény szerint a kabinet 830 millió forintot ad a szabályozással összefüggő feladatokra, ugyanakkor felhívja az érintett miniszterek figyelmét arra, hogy az intézkedések költségeit 20011-től folyamatosan tervezzék be ágazati büdzséjükbe, és minden évben vizsgálják felül a létszám- és infrastruktúraigényeket e tekintetben. Az érintett tárcavezetőknek a feladatok végrehajtásáról tájékoztatniuk kell a közigazgatási és igazságügyi minisztert.

A kormány elfogadta az állampolgársági törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet módosítását is, amely tartalmazza a kettős állampolgárság részletszabályait. Újdonság a korábbi szabályokhoz képest például az, hogy az állampolgársági kérelem átvételekor az anyakönyvvezető, a konzuli tisztviselő, továbbá az állampolgársági ügyekben eljáró a kettős állampolgárságra alapozott honosítási és a visszahonosítási kérelem esetében ellenőrzi a magyar nyelvtudást.

Magyar állampolgárságot azok az egykor magyar állampolgársággal rendelkező emberek vagy az ő leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1940 és 1945 között magyar állampolgársággal rendelkeztek, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. A visszaélések elkerülése végett az állampolgárságot csak személyesen lehet majd kérelmezni, de a minél rövidebb sorban állás érdekében mindenképpen a lehető legtöbb helyen elérhető igénylést támogatja a kormány.

A kettős állampolgárságról szóló jogszabály is augusztus 20-án lép hatályba, alkalmazni pedig jövőre lehet.

Szerző: Gál Ildikó