eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Módosultak a közbeszerzési törvény egyes rendelkezései

Augusztus elsejétől módosultak a közbeszerzési törvény egyes rendelkezései, szigorúbb lett az iskolakezdési támogatás feltételrendszere, és életbe lépett a patikamoratórium. Az Országgyűlés ezeken kívül több jogszabály-változtatást elfogadott, így például az otthoni pálinkafőzésről, vagy a társasági adó csökkentéséről, de ezek nem léptek hatályba, mert a házelnök és a közársasági elnök ezidáig nem írta alá azokat.

Augusztustól jelentősen módosult a közbeszerzési törvény, a fedezetkezelő helyett a fővállalkozó kifizetéseit szigorító szabályok lépnek életbe, a teljesítési garancia korlátok közé szorul majd, és egy új Közbeszerzések Tanácsa valósulhat meg. A módosított jogszabály részletesen leírja, hogy a fővállalkozónak miképpen kell kifizetnie az alvállalkozóit, és ő maga miként juthat hozzá a díjához.

Mindezek mellett a kormány patikanyitási moratóriumot hirdetett. Január elsejéig csak olyan településen nyílhat patika, ahol eddig nem volt. A benzinkutaknál és egyéb üzletekben viszont tovább is árusíthatják a vény nélküli gyógyszereket.

Augusztus elsejétől szigorodtak az iskolakezdési támogatás feltételei. Az összeg értékhatára a minimálbér nagyságától függ, annak 30 százaléka, azaz 22 050 forint adható ily módon a szülőknek. Egy gyermek után mindkét családi pótlékra jogosult szülő részesülhet iskolakezdési támogatásban, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók összesen akár 44 100 forinttal is támogathatják.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy vissza kell adni az embereknek, a szabad gyümölcspárlat készítéséhez való jogot. Az erről szóló törvényt azonban hiába fogadta el az Országgyűlés, nem léphetett hatályba augusztustól, mert azt sem a házelnök, sem pedig a köztársasági elnök nem látta el kézjegyével. Ugyanígy nem tudták még kihirdetni a társasági adó mérsékléséről, az egyenes ágon történő öröklés és ajándékozás illetékmentességéről szóló jogszabályi változtatást, a háztartási munka adómentességéről,valamint az ingatlan-bérbeadás feltételeinek könnyítéséről szóló törvényt.

Schmitt Pál leköszönő házelnök, megválasztott köztársasági elnök már megbízta Lezsák Sándort, az Országgyűlés fideszes alelnökét, hogy a törvények kihirdetése tekintetében helyette járjon el. Lezsák Sándor közleményben tudatta: pénteken írja alá a módosításokat. Ha Schmitt Pál is aláírta azokat, akkor megjelenhetnek a Magyar Közlönyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×