Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai: A kormány egy fillér indokolatlan profitot sem engedhet meg a gázszolgáltatóknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyetlen fillér indokolatlan extraprofitot sem engedhet meg a kormány a gázszolgáltatóknak - jelentette ki Bajnai Gordon hétfőn Budapesten. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány határozottan lépett fel a szolgáltatók felé a gázár kialakításának kérdésében.

A miniszterelnök megtekintette a Kőbánya-újhegyi lakótelepen zajló panelkorszerűsítés eredményeit, a helyszínen Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-jelölt és Simon Gábor, a terület szocialista országgyűlési képviselőjelöltje kísérte végig.

A bejárás végén tartott sajtótájékoztatón a miniszterelnök elmondta: "az elmúlt hét évben összesen 284 ezer lakást újítottak fel, ennyi lakásban lett olcsóbb a fűtés, évente 120-150 ezer forint megtakarítást hozva családonként." A gázárról szólva elmondta: az elmúlt évben sikerült azt az infláció mértéke alatt tartani.

A miniszterelnök felidézte a válságkezelés legfontosabb intézkedéseit. Ismertette: a közbiztonság javítása érdekében Kőbányán is munkába állnak a településőrök. Hozzátette, hogy közüzemi fogyasztóvédelmi jogszabály-módosító csomagjával a kormány egyszerűbbé, átláthatóbbá teszi a szolgáltatókkal való elszámolást és kapcsolattartást a villany- és gázfogyasztók számára.

Bajnai Gordon újságírói kérdésre az április 1-i gázáremelés tervéről elmondta: a gáz ára tavaly április 1-hez képest az inflációt el nem érő mértékben emelkedett, de elviselhető szinten maradt. Szollár Domokos kormányszóvivő ezt úgy egészítette ki, hogy a gázért tavaly óta 2,4 százalékkal kevesebbet kell fizetniük az embereknek.

Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón ismertette: határozottan léptek fel a szolgáltatók felé a gázár kialakításának kérdésében. Mint mondta: "Egyetlen egy fillér indokolatlan extraprofitot sem engedhet meg a kormány". Úgy folytatta: a gázszolgáltatók által elvárt 17-20 százalék helyett 10 százalék alatt tartották az átlagos gázár-növekedést. A miniszterelnök a gázár emelkedésének okairól szólva elmondta: leginkább a görögországi válság begyűrűzése játszott közre a gázár emelkedésében.

Bajnai Gordon a Kőbánya-újhegyi fejlesztésekről szólva ismertette: a kormány a válságkezelés intézkedései között a településőrök rendszerének kialakításával a közbiztonságot is javította. Kőbányán hamarosan tizenegy településőr kezdi meg munkáját.