Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyar katasztrófa a világ legtöbb áldozatot követelő tűzesetei közé tartozik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pontosan száz évvel ezelőtti, 312 ember halálát okozó helyi tűzvészre emlékeztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpösön szombaton. Az eseményen lélekharangot avattak az áldozatok emlékére.

A világ legnagyobb, legtöbb áldozatot követelő eseményei közé sorolt tűzeset 1910. március 27-én történt a mai település elődjén, Szatmárököritón, húsvét vasárnapján. Az ebből az alkalomból megrendezett táncos mulatságra a környező falvakból tömegével érkeztek száz éve a bálozók.

A források szerint a falu közepén álló, szalmatetős csűr kapuját rázárták a mulatókra, nehogy bemehessen az, aki nem fizeti ki a belépőt, azonban a tánc hevében valaki levert egy gyertyás lampiont, s az így keletkezett hatalmas tűzből a táncolók egymást taposva próbáltak kimenekülni.

A szatmárököritói, 312 ember halálát követelő tűzvészt Móricz Zsigmond örökítette meg a Nyugatban, valamint A fáklya című regényében.

A szombati megemlékezés istentisztelettel kezdődött a szatmári község református templomában, ahol Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Az ünnepség a tűzeset emlékművénél, valamint a temetőben, a közös sírhelynél folytatódott.

A lélekharang - amelyet erre az alkalomra készítettek - ezen a napon szólalt meg először.

A centenáriumi megemlékezés tiszteletére könyv is megjelenik: Bálint István Tűz és tánc című kötete a falu, a tűzvész és a helyi Fergeteges táncegyüttes történetét mutatja be.