eur:
392.9
usd:
366.2
bux:
66843.38
2024. április 26. péntek Ervin

Ranschburg Jenő: Az iskolai kegyetlenség is a gyengeségből fakad

A magyar iskolarendszer lehetőséget ad a gyermekeknek olyan agresszivitásra, amely elkerülhető lenne - véli Ranschburg Jenő, klinikai gyermekpszichológus. A szakember szerint a legtöbb esetben a durva, kötekedő agressziót elszenvedő áldozatok ragadtatják magukat valamilyen szélsőséges cselekedetre, és közülük kerülnek ki az iskolai lövöldözések elkövetői. Az InfoRádió a Parlamentben rendezett "Stressz és iskola" című konferencián tartott előadása után kérdezte az egyetemi tanárt.

A világ minden pontjáról hallunk iskolai erőszakról szóló híreket. A gazdagabb országokból is érkeznek ilyen hírek, de Magyarországon is előfordult már tragikus eset. Megelőzhető az iskolai agresszió?

Nekem az a benyomásom - miközben minden pedagógus tudja, hogy szeretem őket és ezt a szakmát -, a hazai iskolarendszer nagyobb lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek agresszívvá váljanak, mint amennyi elkerülhetetlen lenne. Azt tudomásul kell venni, hogy agresszió nélkül nincs iskolai élet. Én, a magam részéről megrémülnék, ha egy iskolai osztály életét két éven át követve nem találkoznék agresszióval. De újabban az agressziónak nagyon csúf formái jelennek meg, és az az érzésem, hogy az iskola többre lehetnek képes ezek redukciójában, mint amennyit produkál.

Melyek azok az agresszió azon formái, amelyek kivédhetetlenek, és melyek azok, amelyekre vigyázni kellene?

A kivédhetetlen, abszolút természetes és főként a korai serdülőkorban 11-13 éves korban nélkülözhetetlen formája az agresszivitásnak az, amit én rangsorképző agressziónak nevezek. Ez rivalizálás, ami ütközésekben nyilvánul meg. Azokra is oda kell figyelni, akik kimaradnak ezekből a rangsorképző küzdelmekből, mert ennek oka van. A fiúk nagyon hajlamosak arra, hogy áldozatul válasszák ki azokat a gyerekeket, akik ezekben a harcokban nem vesznek részt. Ekkor kialakul egy másfajta agresszió: a kötekedő és az áldozat közötti viszony, ami megint csak nagyon veszedelmes lehet.

Előadásában arról beszélt, hogy ez az agresszivitásnak egy nagyon veszélyes formája, mert előbb-utóbb minkét félből kihoz egyfajta durva agresszivitást.

Mindaz, ami a médiát igazán vonzza, elsősorban ebben a viszonyrendszerben jelenik meg. Természetes, hogy a kötekedő agresszor, aki érzelemmentes, az mindig veszélyeztetett arra, hogy valami nagy gazemberséget követ el. Kevesen gondolnak arra, hogy az áldozat is ugyanígy veszélyes, mert az áldozat egy idő után nem tűri a helyzetét, és egyszer csak a legmeggondolatlanabb ostobaságot követi el. Például az Egyesült Államokban, ahol nagyon könnyű fegyverhez jutni, hirtelen az áldozat lesz az, aki beront fegyverrel egy osztályterembe, elkezd lövöldözni. És azok az esetek, amelyek Magyarországon előfordultak és nagyon hasonlítottak ehhez, ugyanezt a jelenséget mutatják: az áldozat az, aki ezeket elköveti. Senecát idéztem, aki azt mondta, hogy a kegyetlenség mindig a gyengeségből fakad.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×