Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága Pest megyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Pest megyei Bugyi, Dömsöd és Apaj területén - közölte Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság

Az elöntött terület nagysága eléri a 3.100 hektárt - olvasható a közleményben. Vasárnap az akkori tájékoztatás szerint 2.650 hektár terület állt víz alatt.

A vízügyi igazgatóság hétfőn arról is tájékoztatott, hogy Szigetbecse területén a szigetbecsei holtág, illetve a III/6. csatorna vízszintje jelentősen emelkedett, 20-30 centiméterrel a mértékadó vízszint feletti vízállás alakult ki, így szükségessé vált a szigetbecsei szivattyútelep beindítása és munkaidőn túli üzemeltetése.

Kitért arra, hogy a XXX. csatorna vízmagassága Ürbőnél ismét a mértékadó szint fölé emelkedett, a belvizek "további kormányzását gravitációsan nem tudják tovább biztosítani". A veszélyeztetett területek mentesítése, illetve a belvíz befogadási feltételeinek javítása érdekében a ráckevei (soroksári) Duna-ág vízszintjének további csökkentésével megteremtették a műszaki feltételeket a szúnyogi szivattyútelep üzembe helyezéséhez, ezt követően megkezdődött a belvíz átemelése a Dunába.

A szigetbecsi, a ráckevei és a szúnyogi szivattyútelepen másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Az igazgatóság közölte azt is, hogy a Zagyva áradása következtében a mátraverebélyi tározó környékén ismét nagyobb mennyiségű kommunális hulladék halmozódott fel, így újból elrendelték a harmadfokú vízminőségi védelmi készültséget, továbbá megkezdték a hulladék összegyűjtését és eltávolítását.