eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyre több az elhízott, egyre több lesz a szívbeteg

Csak meg kell nézni a napjaink kisgyermekeinek elhízottságát, és előre jelezhető a következők évtizedek betegségei, népegészségügyi problémái - mutatnak rá egyesült államokbeli kutatók.

Mintegy 16 ezer 1 és 17 év közötti gyermek és tinédzser vizsgálatának eredményei rámutatnak arra, hogy a jövő egyik népbetegségei a szívbetegségek lesznek. A gyermekek 70 százaléka egészséges súlyú volt, míg 15 százalékuk túlsúlyos, 11 százalék elhízott, 3,5 százalékuk pedig súlyosan elhízott.

Metállapításaik szerint a három és öt év közötti elhízott gyermekek 40 százalékának szervezetében volt igen magas a C-reaktív fehérjék szintje, míg a normál súlyú kicsik csoportjában az arány 17 százalékos.

A C-reaktív fehérjékről azt tartják, hogy megjósolják a szívinfarktus bekövetkeztét. Ahhoz azonban további vizsgálatok szükségesek, hogy a kutatók pontos képet adjanak arról: milyen összefüggés van a között, ha kisgyermekkorban magas ennek a fehérjének a szintje, és a későbbi egészségi állapot között - olvasható a Pediatrics című szaklapban.

Az Észak-Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy a súlyosan túlsúlyos gyermekek szervezetében volt igen magas a C-reaktív fehérje szintje. A protein azonban az életkor előre haladtával egyre nagyobb arányban jelentkezett a túlsúlyosoknál, a 15-17 éves súlyosan elhízottak 83 százalékánál volt jelen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×