eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin

Hétszáz fölött van Chilében a halálos áldozatok száma - hírösszefoglaló

Chilében meghaladta a 700-at a tegnap reggeli földrengés halálos áldozatainak száma. Holnap vezetik be a regisztrációs jegyet a díjmentesen utazóknak a közösségi közlekedésben. Újraindították a világ legnagyobb részecskegyorsítóját

Chilében meghaladta a 700-at a szombat reggeli, a Richter skálán mért 8,8-es erősségű földrengés halálos áldozatainak száma. A dél-amerikai ország államfője televíziós beszédében azt mondta: az áldozatok száma még mindig nem végleges. A térségben azóta mintegy 120 utórengés is volt; ezek közül többnek az erőssége meghaladta a 6-os fokozatot. Az elnök szükségállapotot hirdetett ki, a magyar konzul pedig azt közölte. nem tud magyar áldozatokról, vagy sérültekről. Közben Franciaországban a legfrissebb jelentések szerint már 45 ember halálát okozta az Atlanti óceán felől érkezett szélvihar. A Nyugat-Európát sújtó ítéletidőben más országokban összesen 6-an vesztették életüket. A szél helyenként csaknem 150 kilométer/órás sebességgel tombolt. A vihar Németországon át Dánia felé közeledik.

A Kiskunsági Nemzeti Parkban zárult a köztársasági elnök 3 évvel ezelőtt kezdett országjáró sorozata. Az Értékőrző Tájak és Emberek Magyarországon elnevezésű túrákon Sólyom László eddig 8 helyszínt keresett fel, ez volt a 9. állomás. A mostani látogatás központi témái a természetvédelem és a vízgazdálkodás összefüggései, valamint a helyi életmód és gazdálkodás fenntarthatóságának lehetőségei voltak. A köztársasági elnök Bugacpusztán megtekintette a több mint 500 állatból álló magyar szürkemarha gulyát, majd visszatelepített természetes élőhelyére két rákosi viperát.

Továbbra is főként a belvíz okoz gondot az ország nagy részén, miközben áradások indultak el a Tisza mellékfolyóin. Szentiványi Árpád, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: jelenleg a 91 belvízvédelmi szakaszból 58-ban van készültség, két helyen, Tiszadobnál és a Körösök vidékén harmadfokú a védekezés. Országszerte már elérte a 150 ezer hektárt a vízzel borított területek nagysága.

Holnap lép hatályba a devizahiteleket korlátozó kormányrendeletnek az a része, amely maximálja a hitel/fedezet arányt. A hitelezhetőségi limiteket csak június 11-től kell alkalmazni. Szollár Domokos kormányszóvivő úgy vélte: az új rendelet kiegyensúlyozottabbá teheti a gazdasági növekedést. Az új szabályok szerint a forintkölcsönöknél a kihelyezett hitel nem haladhatja meg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 75, euróhitel esetében 60, más devizahitelnél pedig 45 százalékát.

Holnaptól regisztrációs jegyet kell váltaniuk a vasúton és a helyközi autóbuszjáratokon díjmentesen utazóknak a belföldi forgalomban. Hónig Péter közlekedési miniszter korábban azt mondta: a változtatás célja, hogy nyomon követhetők legyenek a közösségi közlekedéshez kapcsolódó díjmentes utazások, amelyekről jelenleg csak becslések vannak. Hozzátette: a díjmentesen utazókat - vagyis a hatévesnél fiatalabbakat és a 65 évesnél idősebbeket, - július 1-ig nem büntetik meg, ha nincs regisztrációs jegyük.

Elfogta és előállította a rendőrség a nyíregyházi katolikus gimnázium kollégiumában szombaton történt verekedés két gyanúsítottját. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: azonosítottak egy harmadik verekedőt, egy középkorú férfit, akit más hatóság is köröz; ellene elfogatóparancsot adtak ki. Fülöp Gergely tájékoztatása szerint a nyíregyházi kollégiumba 4 ember rontott be, majd három, 16 és 19 év közötti diákot bántalmaztak.

Ausztriában elismerte felelősségét a listeria baktériummal fertőzött sajtot készítő cég. A termék az elmúlt évben hét ember, 5 osztrák és 2 német állampolgár halálát okozta. A Prolactal vezetése úgy fogalmazott: 2009-ben hibát követtek el a termelés és a minőségellenőrzés során; a fertőzést egy megváltoztatott baktérium-kultúra okozhatta. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal korábbi tájékoztatása szerint Magyarországra nem érkezett a sajtból.

A legújabb madridi bejelentés szerint a Baszk Haza és Szabadság szakadár szervezet katonai vezetőjét, egyben legfőbb parancsnokát fogták el reggel Franciaországban. A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint a férfi az ETA ötödik vezető beosztású tagja, aki 2008 óta a hatóságok kezére került. Az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorszervezetként tartja nyilván a baszk szakadár szervezetet, amely 40 éve folytat fegyveres harcot a független Baszkföldért, és több mint 800 ember haláláért felelős.

Újraindították a világ legnagyobb részecskegyorsítóját, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet nagy hadronütköztetőjét. A világ eddigi legkomplexebb berendezése a 13,7 milliárd évvel ezelőtt, az ősrobbanás után röviddel uralkodó állapotokat igyekszik újraalkotni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×