eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Súlyos demográfiai válság van Magyarországon

A szomszéd országokhoz képest is nagyon rossz Magyarország demográfiai helyzete - hangsúlyozta Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgató-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában.

Súlyos demográfiai válság van Magyarországon - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgató-helyettese. A KSH legfrissebb adatai szerint 34 ezerrel csökkent a népesség egy év alatt.

Kopp Mária kiemelte: az 1980-as évek óta folyamatosan csökken a magyar népesség, az egyik legsúlyosabb helyzetben lévő országgá váltunk, és a szomszédos országokhoz képest is rossz a helyzet.

Egy érdekes paradoxon figyelhető meg, ugyanis 20 magyar fiatal 23 gyereket szeretne, de csak 13 születik meg, vagyis a tervek jók, de eltérnek a valóságtól - fejtette ki az igazgató-helyettes. Hozzátette: a magyar fiatalok 70 százaléka mondja azt, hogy nem lehet boldog, akinek nincs gyereke, ami jó aránynak tekinthető.

A szándék megvan, de a társadalom nem segíti a tervezett gyerekek megszületését - hangsúlyozta Kopp Mária. Szólt arról is, a nyolc osztályt vagy kevesebbet végzettek esetében több gyerek is születik a kívántnál, míg az érettségizett vagy magasabb végzettségű rétegnél már sokkal kevesebb gyermek születik, mint amennyit szeretnének.

Átalakult a társadalom, és nem vette figyelembe, hogy a jövőnket az határozza meg, hogy megszületnek-e a gyerekek - emelte ki.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×