eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az LMP a civileket is bevonná a Duna-stratégia kidolgozásába

A Lehet Más a Politika szerint az unió Duna-stratégiája akkor lehet sikeres, ha a civil szervezetek bevonásával a valós problémákra próbál megoldásokat találni. Erről a párt szóvivője beszélt egy nappal a budapesti Duna-csúcstalálkozó előtt. Jávor Benedeket, az LMP szóvivőjét hallották.

A Duna-stratégia kialakításánál tekintettel kell lenni a rendkívül változatos helyi, nemzeti érdekekre, hiszen a folyó gondjai meglehetősen eltérőek a különböző szakaszain, így például Németországban vagy Bulgáriában - mondta az LMP szóvivője.

Hozzátette: Magyarországon például fontos a hajózhatóság kérdése, a szigetközi vízhiányból eredő konfliktus, valamint a folyó vízgyűjtő területén működő veszélyes üzemek problémája, egyebek mellett a Tisza vízgyűjtőjénél található bányák jelentette kockázatok.

Magyarországon komoly gondot okoz a Duna medrének mélyülése is, amit a hordalék áramlását megakadályozó ausztriai vízlépcsők is előidéztek. A jelenség csökkenti a parti talajvíz szintjét, ami később nehezíti a helyi ivóvízbázisok elérését.

Csütörtökön és pénteken a dunai makrorégió 14 országának kormányfői, külügyminiszterei, illetve Európa-ügyi miniszterei gyűlnek össze Budapesten, hogy egyeztessenek: milyen projektek megvalósítását tartanák fontosnak a majdani Duna-stratégia keretében. A stratégia elkészítésével az Európai Tanács bízta meg az Európai Bizottságot tavaly júniusban. A stratégiát az elképzelés szerint a magyar soros EU-elnökség alatt, 2011 márciusában fogadnák el.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×