eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gránátvetővel rálőttek a magyar egységet szállító konvojra Afganisztánban - hírösszefoglaló

Megsebesült két magyar katona Afganisztánban. Péntekig kell megkapniuk a választópolgároknak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényeket. Ukrajnában az első exit-poll eredmények szerint Viktor Janukovics nyerte az elnökválasztást.

Afganisztánban két magyar katona megsebesült, egyikük súlyosan, amikor gránátvetővel rálőttek a magyar egységet szállító konvojra délelőtt. A helyi hatóságok őrizetbe vettek két pakisztáni férfit, akiket a támadás elkövetésével gyanúsítanak. A Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta: a katonák a Baglánban lévő Puli Humritól, a magyar tartományi újjáépítési csoport központjától mintegy 80 kilométerre ellenőrzést hajtottak végre, és visszafelé tartottak, amikor lesből rálőttek a konvojukra. A 4 autóból álló menetoszlop második autóját érte a találat. Bocskai István közölte: a két magyar katonát a kunduzi német katonai kórházba vitték, ahol az artériás sérülést szenvedett századost azonnal megműtötték, állapotát stabilizálták.

Oroszországot a jelenleginél jobban be kell vonni az afganisztáni rendezésbe - mondta a NATO főtitkára a Münchenben zajló nemzetközi biztonsági konferencia zárónapján. Anders Fogh Rasmussen hangsúlyozta: az észak-atlanti szövetség Moszkva mellett a többi szomszédos államnak - így Kínának és Indiának is - nagyobb szerepet szán az ázsiai ország problémáinak megoldásában. Az afgán elnök arról beszélt: Kabul azt tervezi, hogy 2015-ig átveszi a biztonsági feladatokat a nemzetközi erőktől, és a stabilitásról saját hadserege és rendőrsége gondoskodik majd. Hamid Karzai felszólította az újjáépítésben segítő külföldi csoportokat, illetve a nem kormányközi szervezeteket arra, hogy támogassák kormányának erőfeszítéseit, és ne azokkal párhuzamosan tevékenykedjenek.

Az MDF miniszterelnök-jelöltje szerint jelenleg pártja az egyetlen, megvalósítható programmal rendelkező politikai erő Magyarországon. Bokros Lajos programadó és évértékelő beszédében hangsúlyozta: egyik legfőbb célja az igazságosabb közteherviselés megvalósítása, mert ma nagyon kevesen fizetnek nagyon sok adót. Retkes Attila, az SZDSZ elnöke közölte: egyetértenek az MDF miniszterelnök-jelöltjének politikai és gazdasági elképzeléseivel, ezért is támogatják Budapesten és kilenc megyében a Bokros Lajos programja által fémjelzett demokratikus közép irányát.

Péntekig kell megkapniuk a választópolgároknak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt, amit a héten kézbesítenek. Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője korábban az InfoRádióban elmondta: színes festékkel és perforációval látták el az ajánlószelvényeket, hogy megelőzzék az esetleges hamisításokat. Szólt arról is, hogy ha a választó péntekig sem kapja meg a szelvényt, akkor azt a polgármesteri hivatalnál kell jeleznie.

Ukrajnában a második fordulós voksolás első exit-poll eredményei szerint Viktor Janukovics nyerte az elnökválasztást. A szavazóhelyiségek kijáratánál végzett közvéleménykutatás alapján az ellenzéki Régiók Pártjának vezetője a szavazatok 48, 7 százalékát szerezte meg, míg Julija Timosenko miniszterelnököt a szavazók 45,5 százaléka támogatta. Julia Timosenko kampányfőnöke az exit-poll adatok közzététele után hangsúlyozta, hogy a szavazati arányok közötti különbség a statisztikai hibahatáron belül van.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében továbbra sem lehet eljutni közúton Hejcére és Hernádcécét is elzárta a külvilágtól a hófúvás. A megyei közútkezelő tájékoztatása szerint a térségben több út járhatatlan. Nehezen, de már megközelíthető a külvilágtól korábban elzárt Pányok, Korlát, Fony, Regéc és Mogyoróska.

Románia déli részén több megyében megbénította a közlekedést az erős havazás; több főutat lezártak és akadozik a vasúti közlekedés is. Dambovita megyében több helyütt ivóvíz nélkül maradt a lakosság, Bukarestben holnapra sok iskolában tanítási szünetet rendeltek el a rendkívüli hóhelyzet miatt. Az országos meteorológiai intézet narancssárga riasztást adott ki.

Velencében Carlo Goldoni egy vígjátékának bemutatójával és a hagyományos menettel kezdődött meg tegnap este a karnevál. A rendezvény minden évben több százezer turistát vonz az olasz városba. Február 16-ig több száz zenei, színházi és táncrendezvényt tartanak Velencében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×