Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"A BKV-s szakszervezeteknek gondolniuk kellene az állampolgárok igényeire\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a jelenlegi sztrájktörvényben nem egyértelmű az, hogy mit jelent az elégséges szolgáltatás biztosítása. Szabó Máté az InfoRádióban azt mondta: a közlekedési sztrájk vége után a BKV-nak valamilyen ajánlatot kellene tennie a havibérlettel rendelkező utazóközönségnek a munkabeszüntetés miatt elszenvedett sérelmei miatt.

Tisztázni kell, mikor lehet sztrájkot indítani, mert az állampolgárok szempontjából jogbizonytalanságot okoz az a helyzet, ha például nem tudják, milyen tömegközlekedési eszközzel juthatnak el munkahelyükre, iskolájukba vagy akár az orvoshoz - mondta az InfoRádióban Szabó Máté.

Magyarországon jelenleg a szolgáltatások igénybe vevőinek, jelen esetben az utasoknak a jogaival szemben a sztrájkjog az erősebb, így semmilyen következménye nincs annak, ha nem születik megállapodás a munkabeszüntetés alatti elégséges szolgáltatás mértékéről - mutatott rá az állampolgári jogok biztosa.

A sztrájkjog azonban szerinte megőrizhető úgy is, hogy közben a társadalom többi tagja számára kalkulálhatóak a hátrányos következmények, amelyek jelenleg nem azok.

Szabó Máté nem érti, hogy a jogalkotók és a nagy pártok miért állnak teljes közönnyel e probléma előtt. "Miért nem lehet ezt az apró, a kulturális konfliktusmegoldás irányába ható változtatást támogatni?" - tette fel a kérdést az ombudsman, aki ez ügyben a BKV-szakszervezetek álláspontját sem érti, szerintük nekik is gondolniuk kellene az állampolgárok igényeire.

Azt belátja, hogy munkabeszüntetéssel hatásosabb a nyomásgyakorlás, csakhogy az ostor a kisjövedelműeken, az időseken, a családosokon, a hátrányos helyzetűeken csattan.

Az ombudsman ezért az Alkotmánybírósághoz fordult, amely meg tudja semmisíteni a 20 éve született, és Szabó Máté véleménye szerint teljesen elavult jogszabály egyes paragrafusait.

Járna kompenzáció


Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a közlekedési sztrájk vége után a BKV-nak valamilyen ajánlatot kellene tennie a havibérlettel rendelkező utazóközönségnek a munkabeszüntetés miatt elszenvedett sérelmei miatt. Szabó Máté azt mondta: amennyiben nem ajánl semmit a BKV, akkor be lehet perelni a céget.

A BKV szakszervezetei keddtől hirdettek határozatlan idejű sztrájkot, azt követelve, hogy a cég vezetése újítsa meg a tavaly év végén lejárt kollektív szerződést. A menedzsment a dolgozóknak a munka törvénykönyvénél több, a korábbi kollektív szerződéshez képest kevesebb pluszjuttatást ígér, ezt pedig a dolgozók nem fogadják el. A sorozatos tárgyalások során ajánlatok nem közeledtek, a sztrájk jelenleg is tart, az elégséges szolgáltatásról nem született egyezség.

Hanganyag: Németh Zoltán