eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

"A BKV-s szakszervezeteknek gondolniuk kellene az állampolgárok igényeire"

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a jelenlegi sztrájktörvényben nem egyértelmű az, hogy mit jelent az elégséges szolgáltatás biztosítása. Szabó Máté az InfoRádióban azt mondta: a közlekedési sztrájk vége után a BKV-nak valamilyen ajánlatot kellene tennie a havibérlettel rendelkező utazóközönségnek a munkabeszüntetés miatt elszenvedett sérelmei miatt.

Tisztázni kell, mikor lehet sztrájkot indítani, mert az állampolgárok szempontjából jogbizonytalanságot okoz az a helyzet, ha például nem tudják, milyen tömegközlekedési eszközzel juthatnak el munkahelyükre, iskolájukba vagy akár az orvoshoz - mondta az InfoRádióban Szabó Máté.

Magyarországon jelenleg a szolgáltatások igénybe vevőinek, jelen esetben az utasoknak a jogaival szemben a sztrájkjog az erősebb, így semmilyen következménye nincs annak, ha nem születik megállapodás a munkabeszüntetés alatti elégséges szolgáltatás mértékéről - mutatott rá az állampolgári jogok biztosa.

A sztrájkjog azonban szerinte megőrizhető úgy is, hogy közben a társadalom többi tagja számára kalkulálhatóak a hátrányos következmények, amelyek jelenleg nem azok.

Szabó Máté nem érti, hogy a jogalkotók és a nagy pártok miért állnak teljes közönnyel e probléma előtt. "Miért nem lehet ezt az apró, a kulturális konfliktusmegoldás irányába ható változtatást támogatni?" - tette fel a kérdést az ombudsman, aki ez ügyben a BKV-szakszervezetek álláspontját sem érti, szerintük nekik is gondolniuk kellene az állampolgárok igényeire.

Azt belátja, hogy munkabeszüntetéssel hatásosabb a nyomásgyakorlás, csakhogy az ostor a kisjövedelműeken, az időseken, a családosokon, a hátrányos helyzetűeken csattan.

Az ombudsman ezért az Alkotmánybírósághoz fordult, amely meg tudja semmisíteni a 20 éve született, és Szabó Máté véleménye szerint teljesen elavult jogszabály egyes paragrafusait.

Járna kompenzáció


Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a közlekedési sztrájk vége után a BKV-nak valamilyen ajánlatot kellene tennie a havibérlettel rendelkező utazóközönségnek a munkabeszüntetés miatt elszenvedett sérelmei miatt. Szabó Máté azt mondta: amennyiben nem ajánl semmit a BKV, akkor be lehet perelni a céget.

A BKV szakszervezetei keddtől hirdettek határozatlan idejű sztrájkot, azt követelve, hogy a cég vezetése újítsa meg a tavaly év végén lejárt kollektív szerződést. A menedzsment a dolgozóknak a munka törvénykönyvénél több, a korábbi kollektív szerződéshez képest kevesebb pluszjuttatást ígér, ezt pedig a dolgozók nem fogadják el. A sorozatos tárgyalások során ajánlatok nem közeledtek, a sztrájk jelenleg is tart, az elégséges szolgáltatásról nem született egyezség.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×