eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Káosz a kárrendezést szabályozó jogszabály körül

Lövétei István alkotmányjogász szerint felvetődik a gépjármű-felelősségbiztosításához kapcsolódó, kárrendezési szabályok változásáról szóló jogszabály érvénytelenségének kérdése, abban ugyanis mind az eredeti, 2011. január elsejei, mind a módosított, 2010. áprilisi dátum is szerepel.

Érvénytelen egy jogszabály vagy egy adott rendelkezés, ha belső ellentmondást tartalmaz, vagy annak tartalma ütközik egy másikkal oly módon, hogy a problémát nem lehet a jogszabályértelmezés bevett gyakorlata szerint megoldani - mondta Lövétei István.

Az alkotmányjogászt annak kapcsán kérdezte az InfoRádió, hogy kiderült: a gépjármű-felelősségbiztosításához kapcsolódó, a kárrendezési szabályok változásáról szóló, hétfőn elfogadott törvényben mind az eredeti, 2011. január elsejei, mind a módosított, 2010. áprilisi dátum is szerepel.

Ilyen esetekben az egyik lehetőség a helyzet megoldására az, hogy azonnal módosítják a jogszabályt, így kiküszöbölve az ellentmondást, az érvénytelenség idejére pedig hoznak egy külön rendelkezést. A másik, hogy a probléma kezelését az Alkotmánybíróságra bízzák - magyarázta a szakértő.

Az Országgyűlés az általa megszavazott változatot megküldi a köztársasági elnöknek, amelyben már egyértelműen szerepel a hatályba lépési dátum. Lövétei István ezzel kapcsolatban megjegyezte: ez nem elég, hiszen a magyar jogrend a Magyar Közlönyben való megjelenéshez köti egy-egy jogszabály hatályba lépését, illetve érvényességét.


Az alkotmányjogász megjegyezte: ez a helyzet nem változtat azon, hogy a jogszabály alkalmazói figyelembe veszik az abban szereplő összes információt. Ebben a pillanatban ugyanakkor nincs fixen meghatározott joghelyzet, így a jogszabály vitatható.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×