Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Káosz a kárrendezést szabályozó jogszabály körül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lövétei István alkotmányjogász szerint felvetődik a gépjármű-felelősségbiztosításához kapcsolódó, kárrendezési szabályok változásáról szóló jogszabály érvénytelenségének kérdése, abban ugyanis mind az eredeti, 2011. január elsejei, mind a módosított, 2010. áprilisi dátum is szerepel.

Érvénytelen egy jogszabály vagy egy adott rendelkezés, ha belső ellentmondást tartalmaz, vagy annak tartalma ütközik egy másikkal oly módon, hogy a problémát nem lehet a jogszabályértelmezés bevett gyakorlata szerint megoldani - mondta Lövétei István.

Az alkotmányjogászt annak kapcsán kérdezte az InfoRádió, hogy kiderült: a gépjármű-felelősségbiztosításához kapcsolódó, a kárrendezési szabályok változásáról szóló, hétfőn elfogadott törvényben mind az eredeti, 2011. január elsejei, mind a módosított, 2010. áprilisi dátum is szerepel.

Ilyen esetekben az egyik lehetőség a helyzet megoldására az, hogy azonnal módosítják a jogszabályt, így kiküszöbölve az ellentmondást, az érvénytelenség idejére pedig hoznak egy külön rendelkezést. A másik, hogy a probléma kezelését az Alkotmánybíróságra bízzák - magyarázta a szakértő.

Az Országgyűlés az általa megszavazott változatot megküldi a köztársasági elnöknek, amelyben már egyértelműen szerepel a hatályba lépési dátum. Lövétei István ezzel kapcsolatban megjegyezte: ez nem elég, hiszen a magyar jogrend a Magyar Közlönyben való megjelenéshez köti egy-egy jogszabály hatályba lépését, illetve érvényességét.


Az alkotmányjogász megjegyezte: ez a helyzet nem változtat azon, hogy a jogszabály alkalmazói figyelembe veszik az abban szereplő összes információt. Ebben a pillanatban ugyanakkor nincs fixen meghatározott joghelyzet, így a jogszabály vitatható.

Hanganyag: Szépvölgyi István