eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Letette a miniszteri esküt Forgács Imre - a nap legfontosabb hírei

Letette a miniszteri esküt az Országgyűlésben a önkormányzati minisztérium eddigi szakállamtitkára, aki Draskovics Tibort váltja a tárca élén.

Forgács Imre előzőleg, bizottsági meghallgatásain a tavaszi országgyűlési választások zavartalanságának rendészeti biztosítását és a 2011-es magyar uniós elnökségre való felkészülést nevezte egyik legfontosabb feladatának.

Sólyom véleményezteti az Ab-vel a PSZÁF-törvényt


Véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének jogalkotási hatáskörét érintő törvényt a köztársasági elnök. Sólyom László elsősorban azt kifogásolja, hogy jogszabályalkotásra hatalmaznák fel a PSZÁF elnökét úgy, hogy erről a hatáskörről az alkotmány nem tesz említést. Az államfő emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság szerint jogszabályt csak az alaptörvény kifejezett felhatalmazása alapján lehet alkotni.

Végleges a Fidesz-KDNP választási listája

Véglegesítette a jövő évi országgyűlési voksoláson egyéni választókerületekben induló Fidesz-KDNP jelöltek listáját a legnagyobb ellenzéki párt országos választmánya. A Fidesz héttagú elnökségéből négyen indulnak egyéni képviselőjelöltként: Navracsics Tibor, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Varga Mihály. Nem indul egyéniben Orbán Viktor pártelnök, Kövér László, az országos választmány elnöke és Pelczné Gáll Ildikó alelnök. Korábban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke arról beszélt, hogy a pártszövetségen kívül valamennyi politikai erő a Gyurcsány-korszak meghosszabbításában érdekelt; és csak a Fidesz és a KDNP akar változást.

Egyeztetést kezdeményez Bajnai Gordon a miniszterelnök-jelölteknek


Egyeztetésre hívta a miniszterelnök valamennyi demokratikus, parlamenti párt kormányfő-jelöltjét, hogy megismerhessék az ország pontos és valós pénzügyi-gazdasági helyzetét - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos azután beszélt erről, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök Mesterházy Attila szocialista kormányfő-jelölttel tárgyalt a parlamentben. A szóvivő hangsúlyozta: ennek a sorozatnak az első találkozója volt a mai megbeszélés.

Újinfluenza: válságos a Győrben kezelt kismama állapota


Válságosra fordult az állapota a H1N1 vírus szövődménye miatt a győri Petz Aladár kórházban kezelt 21 éves kismamának. Az intézmény orvos-igazgatója elmondta: a fiatal nő múlt csütörtökön, császármetszéssel világra segített kisbabájának azt állapota stabil. Oláh Attila professzor közölte: a kismama életveszélyben van, állapota az elmúlt két napban romlott. Közben Szegeden megszületett az egyik, újinfluenzával kezelt kismama gyermeke - közölte a tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja. Az édesanya és a baba állapotáról keddre ígértek részleteket.

Az oltás fontosságára figyelmeztetnek

A várandós nők beoltásának fontosságára hívták fel a figyelmet a szülészeti és nőgyógyászati szakma vezetői. Hangsúlyozták, hogy az állapotosok a legveszélyeztetettebbek H1N1-járványban, és a halálos szövődmények csak a védőoltással előzhetőek meg, amely nem káros sem az anyára, sem a magzatra. Az állásfoglalást a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikák tanszékvezető professzorai, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium és a Magyar Nőorvos Társaság vezetőségi tagjai tették közzé.

Stabil a három szívátültetett állapota


Stabil a november 28-án szívátültetésen átesett három beteg állapota - közölte a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szakmai igazgatója. Szatmári András az InfoRádióban hozzátette: a transzplantációt egy gyermeken és két felnőtt betegen végezték el; a 12 éves kislány valószínűleg már otthon töltheti a karácsonyt.

Szerdától olcsóbban tankolhatunk

Szerdán bruttó négy forinttal csökkenti a benzin, és két forinttal a gázolaj árát a MOL - közölte a Portfolio.hu elemzője. Sándor Dávid az InfoRádióban elmondta: a magyar olajtársaság döntését a tőzsdei benzin és gázolaj jegyzésár változása indokolja. A mérsékléssel a gázolaj átlagára 278 forint, a benziné 296 forint lesz.

Toplista: élen a MOL és az OTP

A magyarországi vállalatok között továbbra is a MOl, a pénzügyi szektorban pedig az OTP Bank vezeti a Top 100-as, illetve a TOP 50-es listát. Az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által harmadik alkalommal összeállított anyag szerint a 2008. évi nettó árbevétele alapján a MOL a legnagyobb vállalat Magyarországon valamivel több mint 2.223 milliárd forinttal. A pénzügyi szektorban a tavalyi mérlegfőösszeg szerint a lista élén az OTP Bank áll 5.867,5 milliárd forinttal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×