eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Budapest és Pozsony eltérő módon rendezné a kisebbségi nyelvi vitát

Magyarország és Szlovákia továbbra is eltérő módon rendezné a nyáron kialakult kisebbségi nyelvi vitát - derült ki a kormányfő és az Európai Parlament elnökének nyilatkozataiból. Jerzy Buzek szerint Pozsony nem zárta ki, hogy a jövőben módosítja a szlovák államnyelvtörvényt.

Hiába a magyar-szlovák kormányfői megállapodás és a 14 pont, úgy tűnik, Pozsony és Budapest mégsem azonos módon oldaná meg a két ország konfliktusát, amit az államnyelvtörvény és az államfő révkomáromi incidense okozott.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke Budapesten tárgyalt a miniszterelnökkel, ezt követően Bajnai Gordon azt mondta, Magyarország azért is csatlakozott öt éve az EU-hoz, hogy a konfliktusokat európai módon lehessen rendezni. A problémát az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának ajánlásai alapján fogjuk elrendezni, mondta, ebből a szempontból is fontos, hogy az Európai Parlament támogatja Magyarországot.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke viszont néhány napja azt tapasztalta Pozsonyban, hogy Szlovákia nem ezt a megoldást szeretné. "Nemrégiben Szlovákiában jártam, ahol arról tájékoztattak: erős a szándék arra, hogy az országon belül oldják meg ezt a problémát a szlovák kormány és a magyar kisebbség képviselőinek állandó párbeszéde révén" - jelentette ki.

Jerzy Buzek szerint folyamatos párbeszédre lenne szükség a két ország között; állandóan egyeztetni kellene az Európa Tanáccsal és az EBESZ-szel, és az is fontos, hogy Szlovákia jó szándékkal, megfelelően alkalmazza az államnyelvtörvényt.

Az Európai Parlament elnöke hozzátette: Szlovákia nem zárta ki, hogy a jövőben módosítja az államnyelvtörvényt. Azt nem tudni, hogy milyen irányban, az újságírók ugyanis egy kérdést sem tehettek fel sem Jerzy Buzeknek, sem Bajnai Gordon miniszterelnöknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×