Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az akciókra és a veszélyes termékekre figyelnek a fogyasztóvédők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A héten elindult a karácsonyi vásári szezon, éppen ezért a fogyasztóvédelmi hatóság megkezdte a karácsonyi ünnepek előtti ellenőrzéseket - mondta az InfoRádiónak a hatóság főigazgatója.

Megkezdte a karácsony előtti ellenőrzéseket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság - közölte a szervezet főigazgatója.

Wittich Tamás az InfoRádiónak elmondta: az országos, kiemelt vizsgálatot az év végéig folytatják. Ebben az időszakban kiemelten ellenőrzik a kereskedelmi akciókat, valamint - főként - az ünneppel kapcsolatos termékeket.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzést leginkább a vásárlók által nagy számban felkeresett helyeken, például vásárokon, piacokon, bevásárlóközpontokban, kitelepült árusítóhelyeken végzik, az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a szezonális termékekre, köztük a fényfüzérekre, valamint a gyermekeknek szóló árukra.

A tavalyi karácsonyi ellenőrzésről Wittich Tamás elmondta, hogy a megelőző évinél kedvezőbb tapasztalattal zárult, mert míg 2007-ben a kifogásolási arány 58 százalék volt, addig 2008-ban 45 százalékra mérséklődött. Kedvezőtlen tapasztalat viszont, hogy a korábban betiltott termékek, áruk visszakerülnek a polcokra - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztók tudatosan készüljenek a karácsonyi vásárlásra. A játékok esetén figyeljenek a biztonsági követelményekre, gyermekruháknál pedig nézzék meg a díszítés rögzítését. A fényfüzérekkel kapcsolatban a főigazgató kiemelte: ezeket tilos árusítani piacokon, aluljárókban.

A jogos érdeket csak nyugták, blokkok megőrzése mellett lehet érvényesíteni - közölte Wittich Tamás. Hozzátette: figyeljenek a vásárlók arra is, hogy az akció során a polcon feltüntetett és a pénztárnál számolt ár egyezzen.

Hanganyag: Szépvölgyi István