eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem nagyon tudunk védekezni a bankkártyamásolás ellen

Ne engedjük, hogy bankkártyánkat elvigyék látóterünkből, illetve azt sem, hogy egymás után többször lehúzzák a terminálon - ezt tanácsolja a Bankszövetség bankbiztonsági szakértője. Jakab Péter azt is elmondta, léteznek olyan berendezések, amelyek néhány másodperc alatt lehívják a kártya adatait, illetve ATM-ek közelében akár még a PIN-kódot is rögzítik, így bármikor végrehajthatnak illetéktelenek tranzakciókat.

Minden olyan helyen, ahol használhatjuk a bankkártyánkat előfordulhat, hogy csalók megszerezhetik a mágnescsík tartalmát vagy a PIN-kódot. Még a boltban sincs biztonságban a kártyánk - hangsúlyozta a Bankszövetség bankbiztonsági szakértője, aki azt tanácsolta, hogy vásárláskor soha ne hagyjuk a plasztikot a látóterünkből elvinni, vagy kétszer lehúzni.

Jakab Péter hozzátette: sokat segíthet, ha olyan szolgáltatást kérünk a banktól, hogy sms üzenetben értesítse a tulajdonost minden egyes kártyaterhelésről. Ilyenkor ugyanis rögtön intézkedni lehet a kártya letiltásáról, ha az ügyfél észreveszi, hogy valaki illetéktelen használta azt.

A szakértő elmondta: a letiltás után a bank vizsgálatot indít, és ha valóban kár érte az ügyfelet, akkor kártalanítja.

Nem nagyon tudunk védekezni

Az ellen, hogy lemásolják a kártyánkat, nem nagyon tudunk védekezni, hacsak észre nem vesszük, hogy valami gyanús szerkezet van például az ATM automatánál - mondta a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalom- és értékpapír elszámolás igazgatója, aki hozzátette: Magyarországon is többféle visszaélés van a bankkártyával, de a legnagyobb arányban a hamisítások fordulnak elő.

Beépített csipekkel lehet növelni a kártyák biztonságát. Ha növekszik a visszaélések száma, előfordulhat, hogy a bankok nem várják meg, amíg a tulajdonosoknak lejár a kártyájuk, és visszahívják őket, hogy egy új, csipes kártyát adhassanak ki - tette hozzá Bartha Lajos.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×