Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tízezer munkahely szűnhet meg a kórházakban?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Adja vissza a kormány a márciusban az E-Alapból zárolt 30 milliárd forintot a kórházaknak - kérte a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és a kaposvári kórház főigazgatója. Ennek hiányában szerintük országszerte tízezer munkahely szűnhet meg.

Végveszélyben vannak a Somogy megyei kórházak - mondta Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés fideszes elnöke. Hozzátette: a fenntartók nem tudnak további segítséget nyújtani, különösen úgy, hogy jövőre 120 milliárd forintot vonnak el az önkormányzatoktól.

A politikus szerint a kormánynak vissza kell adnia azt a 30 milliárd forintot a kórházaknak, amelyet márciusban zároltak az E-Alapból az államháztartási hiány csökkentése céljából.

A Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója szerint a kormány nem csak az egészségügyi ellátást veszélyezteti, hanem a gazdasági válságban prioritásként kezelt munkahelyeket is. Repa Imre professzor szerint ugyanis a kórházak már csak létszámleépítéssel tudnak spórolni, így viszont országszerte akár 10 ezer munkahely szűnhet meg.

A főigazgató az InfoRádió kérdésére válaszolva elmondta: 1800 fő dolgozik a kaposvári kórházban, ha ebből 100-120-at elbocsátanak, akkor még tudják teljesíteni a működéshez szükséges úgynevezett minimumfeltételeket. Hozzátette: a 30 milliárd forint visszaadására akkor is szükség van, ha Székely Tamás egészségügyi miniszter az áprilisban bevezetett bázis alapú finanszírozási rendszerről áttér a fix finanszírozásra.