eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Aláírták a banki magatartási kódexet - a nap legfontosabb hírei

Aláírták a banki magatartási kódexet a kormány és 13 bank, valamint a pénzügyi felügyelet képviselői. A csatlakozó bankok a magyar lakossági hitelállomány 90 százalékát birtokolják, egyben vállalták, hogy a megállapodás a teljes leányvállalati körükben is érvényes.

Bajnai Gordon kormányfő szerint a kódexnek rendkívüli fogyasztóvédelmi jelentősége van, de ez nem jelenti azt, hogy az ügyfeleknek nem kell törleszteniük a hiteleket. Patai Mihály, a bankszövetség alelnöke arról beszélt, hogy a megállapodás a jóhiszemű adósokkal való kapcsolatot szabályozza újra, és új fejezetet nyit az ügyfélkapcsolatokban. A legkésőbb december 1-jén hatályba lépő kódex a többi között meghatározza a felelős hitelezés normáit, a szerződéskötés előtti hitelezői magatartás elveit, a futamidő alatti egyoldalú módosításra vonatkozó szabályokat és az ügyfelek fizetési nehézségének kezelésekor alkalmazandó eljárásokat. A megállapodáshoz csatlakozott bankokat - a kódex megszegése esetén - akár kétmilliárd forintra is büntetheti a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A Fidesz szerint a megállapodás nem segít azoknak, akiknek már árverezik a lakását. Az ellenzéki párt úgy véli: egy felelősségteljes kormány a bankok, hitelintézetek működését szabályozó törvényeket módosítaná.

Befogad egy guantánamói foglyot Magyarország

Magyarország is befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin férfit - jelentette be a miniszterelnök. Bajnai Gordon azt mondta: csak olyan embert fogadnak be, aki ellen nem folyik sem amerikai, sem nemzetközi bírósági eljárás vagy vizsgálat. A kormányfő közölte: a sikeres beilleszkedés érdekében az integrációs folyamat másfél éves lesz. Hangsúlyozta: a döntésről és a lebonyolításról tájékoztatták a parlamenti pártokat, és a képviselők a jövőben is nyomon követhetik a programot. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: a kormányt terheli a guantánamói fogoly befogadásának felelőssége.

Kötelező részmunkaidő az közszférában

A kormány tervei szerint januártól - kérés esetén - kötelező lesz részmunkaidőben foglalkoztatni a közszférában a gyesről, gyedről visszatérőket. A kormányszóvivő a kabinet ülése után elmondta. az erről szóló jogszabály-módosítási javaslatot rövidesen benyújtják az Országgyűlésnek. Hangsúlyozta: az alkalmazott erre vonatkozó kérését a gyermek három éves koráig lenne köteles teljesíteni a munkáltató. Budai Bernadett arról is beszélt, hogy januártól csak a foglalkoztatotti létszám vagy béremelés esetén kaphatnak fejlesztési adókedvezményt a kis- és közepes vállalkozások.

Pereli az államot Szigetmonostor

Pert indít az állam ellen Szigetmonostor önkormányzata, miután a korábbi ígéretekkel ellentétben nem épült meg a Szentendrei szigetre vezető kishíd a Dunán. A Pest megyei település alpolgármestere közölte: az ügyben a Fővárosi Bírósághoz fordult a község vezetése. Nádas Zsolt elmondta: szeptember 30-án lejár az önkormányzat által a Megyeri hídra egy évre kiadott ideiglenes használatba vételi engedély, így azt akár le is zárhatják. Emlékeztetett arra, hogy a kishídnak a Megyeri híd beruházása keretében kellett volna megépülnie, miután a település lakói lemondtak az őket jog szerint megillető lejáróról. Fazakas Orsolya, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője közölte: a Nemzeti Közlekedési Hatóság a hónap végéig dönt arról, hogy az ideiglenes engedélyt hosszabbítja meg, vagy pedig végleges engedélyt ad.

Felfüggesztett börtönt kapott Budaházy

Első fokon egy év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt Budaházy Györgyöt a Fővárosi Bíróság. A vádlott védője korábban ügyfele felmentését kérte. Budaházy Györgyöt ebben az ügyben első fokon már egyszer felmentették, de azt a döntést a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és új elsőfokú eljárást rendelt el. A vád szerint Budaházy György 2006 őszén és 2007 tavaszán interneten közzétett írásaiban a kormány elkergetésére és a parlament feloszlatására buzdított. A férfi korábban tagadta bűnösségét, és azt mondta: csak a szabad véleménynyilvánítás jogával élt.

Vollebaek Pozsonyban tárgyalt a nyelvtörvényről

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségi főbiztosa szerint a szlovákiai államnyelvtörvény nem ellentétes az európai normákkal, de ez nem jelenti azt, hogy jó a jogszabály. Knut Vollebaek, miután Pozsonyban tárgyalt Robert Fico szlovák miniszterelnökkel hangsúlyozta: csak részletes és kötelező jellegű végrehajtási utasításokkal lehet elérni, hogy a törvénynek ne legyen negatív hatása a kisebbségekre. A szlovák kormányfő az egyeztetés után arról beszélt, hogy a változtatással nem akartak provokálni, és - mint fogalmazott - a jogszabály nem korlátozza a nemzeti kisebbségek jogait.

Újabb öt évre megválasztották Barrosót

Strasbourgban újabb öt évre megválasztotta az Európai Bizottság elnökévé José Manuel Barrosót az Európai Parlament. A 736 képviselő közül 382-en támogatták a portugál politikust, 219-en ellene voksoltak, 117-en tartózkodtak, 18-an pedig nem vettek részt a szavazásban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×