eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Közös nyilatkozatot fogadtak el a magyar-szlovák csúcson - a nap legfontosabb hírei

Közös nyilatkozat elfogadásával ért véget a magyar és a szlovák miniszterelnök találkozója Szécsényben. Bajnai Gordon a Robert Ficóval közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentette: a 11 pontos állásfoglalás része, hogy mindkét fél elfogadja az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásait a szlovák nyelvtörvény módosításának végrehajtásakor.

A magyar miniszterelnök szólt arról is, hogy - bár érdemben eltérő jogértelmezésük van Sólyom László meghiúsult révkomáromi látgatásáról - mindketten sajnálatosnak tartják azt, ami a magyar államfővel történt. Hozzátette: szakértői egyeztetés lesz az ilyen látogatások normáiról, hogy a jövőben ne történhessen hasonló eset. A szlovák kormányfő folyamatos egyeztetést és párbeszédet javasolt Bajnai Gordonnak, és kezdeményezte, hogy a szlovák közszolgálati televízióban is folytassanak nyílt párbeszédet. Robert Fico ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szlovákiai magyar képviselők egy nappal a mostani megbeszélés után, a szlovák törvényhozás napján részt vesznek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülésén.

Orbán: az EU fellépése nem pótolja a magyar választ

A Fidesz elnöke szerint az Európai Unió fellépése, amely valószínűleg hosszú jogi procedúrát jelent majd, nem pótolhatja az egyértelmű és erőteljes magyar nemzeti alapú választ a magyar-szlovák ellentétek ügyében. Orbán Viktor, aki az Európai Néppárt vezetőségi értekezletén tartózkodik Brüsszelben, úgy fogalmazott: a bajok gyökere az, hogy ma Magyarország olyan gyenge államnak tűnik a kívülálló számára is, amellyel mindent meg lehet tenni. A volt miniszterelnök úgy vélte: amíg nem lesznek választások, Magyarország nem nyeri vissza az erejét, nem lesz rend és nem lesz tekintély.

Juhász Gábor lesz a titokminiszter

Juhász Gábor, az igazságügyi és rendészeti minisztérium államtitkára váltja Ficsor Ádámot a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszteri poszton - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos elmondta: Bajnai Gordon ezt be is jelentette délelőtt az MSZP évadnyitó frakcióülésén. A távirati iroda úgy tudja: a miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy szorosabb koordinációra van szükség a titkosszolgálatok és a rendőrség között. Hangsúlyozta azt is: változatlanul úgy gondolja, a polgári titkosszolgálatok felügyeletét minél távolabb kell tartani a politikától. Közben a fideszes Demeter Ervin úgy nyilatkozott: azzal, hogy a kormányfő Juhász Gábort javasolja miniszternek, egyértelművé teszi, az MSZP továbbra is politikai céljaira akarja használni a titkosszolgálatokat.

Nem változtat a PM a hiányprognózison

Nem változtat a Pénzügyminisztérium az idei hiányprognózisán; a tárca továbbra is 3,9 százalékos GDP arányos eredményszemléletű és 4,1 százalékos pénzforgalmi szemléletű deficitet vár - közölte Katona Tamás államtitkár. Az államháztartás hiánya - önkormányzatok nélkül - augusztusban 97,7 milliárd forint, az első nyolc hónapban 913 és fél milliárd forint volt. Katona Tamás a legfrissebb makrogazdasági adatokra hivatkozva úgy vélte: a második negyedévben érhette el mélypontját a gazdaság, ezután javulhat a helyzet; a GDP növekedésére a jövő év második felétől lehet számítani.

November 30-án szavazhat a büdzséről az Országgyűlés

Várhatóan november 30-án tartja a parlament a jövő évi költségvetés zárószavazását. Erről az Országgyűlés leköszönő elnöke számolt be a házbizottság ülése után. Szili Katalin közölte: pénteken veszi át a törvényjavaslatot a pénzügyminisztertől, a büdzsé vitája pedig október 6-án kezdődik. Az Országgyűlés jövő hétfőn kezdi az őszi ülésszakot, amely, szünet nélkül, december 14-ig tart.

Ötmilliárdos hitelt kért a főváros a BKV-nak

Ötmilliárd forintos, rövid távú likviditási hitelt kért a főváros a BKV idei működtetésére a kormánytól. Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes azután beszélt erről, hogy a pénzügy- és a kancelláriaminiszterrel tárgyalt a Parlamentben. A BKV ügyeiért felelős városvezető közölte: a kormány feltétele a bizalom és az átláthatóság helyreállítása volt, hogy olyan visszásságok ne fordulhassanak elő, mint amelyek az elmúlt hetekben kiderültek. Hozzátette: ennek megfelelően kívánják átalakítani a cég irányítási és ellenőrzési rendszerét. Tarlós István, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője a közvélemény szédítésének nevezte, hogy az MSZP tesz rendet a BKV-nál, miközben - mint fogalmazott - a párt idézte elő a jelenlegi helyzetet a közszolgáltató cégeknél.

Nem függesztették fel a terézvárosi csendrendeletet

Hosszas vita után, jogtechnikai okokra hivatkozva mégsem függesztette fel a terézvárosi szórakozóhelyek nyitva tartását szabályozó rendeletet az önkormányzat. A Broadway Egyesület jogi képviselője elmondta: azért döntöttek így a képviselők, mert szerintük a jogszabály hatályát nem lehet felfüggeszteni, így azt csak visszavonni lehetne. A legközelebbi testületi ülés október végén lesz, addig a rendelet mindenképpen életben marad.

Gazdag ajánlat a kulturális örökség napjain

Minden eddiginél bővebb az idei kulturális örökség napjainak kínálata; 372 település 820 műemléképületében és 171 sétaútvonalon várják a közönséget szeptember 19-én és 20-án. Az idei programsorozat középpontjában a szakrális terek állnak, így a résztvevő római katolikus, baptista, görögkeleti vagy akár buddhista egyházi épületek is megnyitják kapuikat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×