Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kövér maradt a Fidesz országos választmányának elnöke - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét Kövér Lászlót választotta elnökének a Fidesz országos választmánya. Rendbontás nélkül ért véget a Jobbik nagygyűlése a fővárosi Szabadság téren. Elhalasztotta az Endeavour űrrepülőgép vasárnapra tervezett indítását a NASA. A nap legfontosabb hírei 2009. július 11-én.

Ismét Kövér Lászlót választotta elnökének a Fidesz országos választmánya tisztújító gyűlésén. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője emlékeztetett: a testületet 2002 óta vezeti Kövér László. Hozzátette: az országos választmány alelnöke lett Kupper András, Mátrai Márta, Simicskó István, Szűcs Lajos, Balogh József János, Rácz Róbert, Szakács Imre és Kovács Zoltán. A tisztújító ülésen a párt elnöke korábban politikai adócsalók gyülekezetének nevezte a kormányt. Orbán Viktor úgy fogalmazott: aki a kabinet által létrehozott krízisalapba befizet, az valójában egy MSZP-s választási pártkasszába teszi a pénzt. Szollár Domokos kormányszóvivő úgy reagált: felelőtlenség, hogy a Fidesz elnöke bajba jutott embereket használ fel politikai játszmáihoz.

Rendbontás nélkül ért véget a Jobbik Magyarországért Mozgalom nagygyűlése a fővárosi Szabadság téren. A párt a Magyar Gárda feloszlatása és a múlt szombati rendőri fellépés elleni tiltakozásul, valamint előrehozott választásokat követelve hirdetett demonstrációt. Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt mondta: ha bejutnak a parlamentbe, törvényjavaslatot nyújtanak be, hogy jogszerűen működhessen a feloszlatott egyesület. Korábban Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója és választmányi elnöke bejelentette a Magyar Gárda mozgalom újraalakulását. Morvai Krisztina, az Jobbik európai parlamenti képviselője arról beszélt: nem véletlen, hogy a rendőrség jogsértéseket követett el. Úgy fogalmazott: ennek célja Magyarország gyarmatosítása.

Felfüggesztették tisztségéből Vác szocialista polgármesterét. Tomori Pál, az Összefogás nevű jobboldali frakció vezetője a képviselőtestület döntését ismertetve azt mondta: Bóth János ellen fegyelmi eljárást indítanak, mert szerintük a városvezető többször is megszegte a szervezeti és működési szabályzatot. Bóth János azt mondta: munkaügyi bírósághoz fordul az ügyben.

Ismét bántalmazni próbáltak egy BKV-dolgozót; a közlekedési társaság tájékoztatása szerint délután fél 3-kor egy ittas férfi támadta meg a 196-os autóbusz vezetőjét. A BKV közölte: a sorozatos atrocitások miatt keresik a lehetőséget arra, hogy akár heteken belül kiépülhessen az a kamerarendszer, amely a járművek belsejében történteket rögzítené.

Cigányzarándoklatot szervezett a ferences szerzetesek által vezetett Mátraverebély-Szentkútra a Nógrád Megyei Cigányönkormányzat. Az eseményre mintegy 700 roma érkezett. A Ferences Sajtóközpont tájékoztatása szerint a jelenlévők Beer Miklós megyéspüspök vezetésével megújították keresztségi fogadalmukat. Az esemény körmenettel zárult.

A Nagytétényi út feletti híd javítása miatt forgalomkorlátozás lépett életbe az M0-ás autóút 13-as és 14-es kilométere között. Az Útinform tájékoztatása szerint mindkét oldalon leszűkítették a belső sávot, ott csak legfeljebb 2 méter széles járművekkel lehet közlekedni, a teherautók a külső sávot használhatják. Napközben folyamatosan torlódásra kell számítani az érintett szakasz környékén.

Bugár Bélát választották meg az új szlovákiai magyar párt első elnökévé a Somorja melletti Csölösztőn tartott alapító közgyűlésen. A Híd-MOSZT néven alakult tömörülést a Magyar Koalíció Pártjából kilépett parlamenti képviselők alakították. Bugár Béla az InfoRádiónak azt mondta: az új párt a szlovákokkal együtt akarja megtalálni a megoldást a jelenlegi feszültségek csökkentésére.

Több mint 30 ezer ember emlékezett a kelet-boszniai Potocariban a srebrenicai népirtás 8 ezer muzulmán áldozatára. Az esemény 14. évfordulóján gyászolók tízezrei rótták le kegyeletüket a település melletti emlékközpontban. Szarajevóból a szervezők szerint csaknem 160 busz vitte a részvevőket a megemlékezésre. A rendezvényen örök nyugalomra helyezték az idén azonosított 534 áldozatot.

A konfliktusok és a betegségek leküzdése érdekében összefogásra szólította fel az afrikai országokat az amerikai elnök. Barack Obama külföldi körútjának utolsó állomásán, Ghánában hangsúlyozta: Afrika akkor lesz képes legyőzni a betegségeket és háborúkat, ha vállalja a felelősséget saját jövőjéért.

Elhalasztotta az Endeavour űrrepülőgép vasárnapra tervezett indítását az amerikai űrkutatási hivatal. A NASA tájékoztatása szerint a kilövőállás közelében egy villám csapott be korábban, és a mérnökök ellenőrizni akarják, hogy keletkezett-e kár az űrrepülőgép, illetve a kilövőállás rendszereiben. Az Endeavour indítását egy hónapon belül már harmadszor halasztják el.