eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megkezdődött az MTV székházát megtámadók pere

Rendbontás nélkül zajlott az MTV székház elleni támadás miatt indított büntetőper első napja a Pesti Központi Területi Bíróságon. A büntetőpernek harminckilenc vádlottja van.

A vádlottak részt vettek az MTV-szákházának 2006. szeptemberi ostromában, a pernek összesen harminckilenc vádlottja van. Ellenük közérdekű üzem működésének megzavarása miatt indult eljárás, de nagy részüknek rongálás és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni bűntett elkövetése miatt is felelnie kell.

Van olyan vádlott, akinek súlyos testi sértés kísérlete miatti büntetésre kell számítania.

A vádirat szerint a rendzavarók 2006. szeptember 18-án este 11 óra körül törtek be a Magyar Televízió székházába. Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy az MTV-ben azt mondták: 300-an vannak a tüntetők a Kossuth téren.

A demonstrálók azonban úgy vélték, hogy több ezren vannak, ezért elindultak a székház felé, és azt követelték, hogy olvassák be petíciójukat.

AZ ügyész vádbeszédében hangsúlyozta, hogy a nyomozás után több elkövető kiléte ismeretlen maradt.

Az MTV székház előtt a tüntetők 21 gépjárművet és két motorkerékpárt rongáltak meg, volt, amelyet felgyújtottak.

Betörték az MTV archívumát, és több kazettát rongáltak meg. A televízió székházának elfoglalásakor csaknem 100 rendőr sérült meg, és majdnem 30 millió forintos kár keletkezett a székházban.

A per elsőrendű vádlottja azért állt bíróság elé, mert a vádirat szerint egy követ dobott a székház felé. A harmadrendű vádlott a székház előtt parkoló autók felborításában vett részt és ezzel 2 millió forintos kárt okozott. a vádirat ismertetése szerint a vádlottak többsége kővel dobálta a rendőröket, autókat borogattak és részt vettek a rendőrség vízágyújának megrongálásában is.

A tárgyalásra csak előzetes regisztrálás útján lehetett bejutni, ugyanúgy, ahogy a Magyar Gárda perére. Itt azonban sem útlezárás, sem nagyobb rendőri jelenlét nem volt tapasztalható.

Az ügyvéd koncepciót emleget

A per vádlottjának egyik védőügyvédje Gaudi-Nagy Tamás az InfoRádiónak azt mondta: több vádlott cselekményét nem bizonyította tételesen az ügyészség, ezért megalapozatlan a vád.

Az ügyvéd hozzátette: koncepciós jelleg érvényesül a vádiratban.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×