eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az egész szakma megszenvedte az ámokfutást

Százmillió forintnál is nagyobb lehet az az összeg, amennyivel a szervizeknek tartozik a MÁV Általános Biztosító Egyesület, amelynek négy képviselőjét vasárnap letartóztatták.

A Népszabadság arról ír: Gablini Gábor, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke szerint az egész szakma megszenvedte a biztosító ámokfutását. Az egyesület igyekezett megszabni, hogy a károsult melyik szervizbe viheti autóját, ám ha mégsem egy szerződött partnert választott, akkor a biztosító mindent megtett azért, hogy akadályozza, lassítsa az ügymenetet. Heteket kellett várni például a biztosító kárfelmérőjére, folyamatosan vitatták minden elvégzett munka szükségességét, emellett csak hónapos késésekkel fizettek, ha fizettek egyáltalán. A cikk szerint, ha MÁV-os ügyfél töri össze kocsinkat, esetleg magunknak kell kifizetnünk a javítást, és később behajtanunk az egyesülettől.

A Magyar Nemzet azt írja: újraélesztené az SZDSZ vezényelte egészségügyi reform részeként halálra ítélt lipótmezői pszichiátriai ellátást a Civil Jogász Bizottság. A bizottság úgy ítéli meg: a pszichiátriai ellátást nem leépíteni, hanem fejleszteni kell. Azután, hogy a kormány tavaly megszüntette az egymillió ember ellátására hivatott Lipótmező működését, sok elme- és idegbeteg került méltatlan körülmények közé. A bizottsághoz érkezett jelzések szerint sokan erdőben, barlangokban laknak vagy az utcára kényszerültek. Többen öngyilkosságot követtek el. Mások felkeresték ugyan az Országos Pszichiátria és Neurológiai Intézet bezárása után részükre kijelölt új gyógyító intézményeket, ám az ellátás nem megfelelő. Hatalmas betegtömeg zúdult ugyanis némelyik intézményre, a koordináció pedig hiányzik.

A főpolgármesteri hivatal a tervezett tavaly október helyett most jelentette meg a hivatal és környezetének fejlesztésére szóló tervpályázatát - írja a Napi Gazdaság. A Budapest szíve program keretében elképzelt Városháza fórum nevű projekt megvalósítását befektetők bevonásával, ppp-konstrukcióban tervezik. A tervpályázat része a főpolgármesteri hivatal épületének, a városháza és a Károly körút közötti beépítetlen terület sorsa. Várhatóan 2008. november 3-áig hirdetnek eredményt. A pályaművek díjazására és megvételére 42 millió forintot különítettek el.

A Világgazdaság azt írja: elképesztő tempóban emelkednek a bérek Romániában, így apadt az ottaniak magyarországi álláslehetőségek iránti érdeklődése, másrészt a romániai cégek Magyarországról toboroznak segéd- és szakmunkásokat. De a felsőfokú végzettségűek iránt is egyre nagyobb a kereslet: míg néhány évvel ezelőtt a hazai fejvadászok Romániából hoztak orvosokat, mérnököket, addig mára egyre több ottani fejvadász visz ki műszaki diplomásokat és cégvezetőket egy-egy vállalkozás élére. A Hewitt Associates átfogó kompenzációs kutatása szerint, míg itthon 7,2, Romániában közel 11 százalékkal nőhetnek a felső vezetői fizetések az idén, a fizikai dolgozóké pedig 6,5 százalékkal a határon belül, és kilenccel a szomszédban.

"Rövid időre fellélegezhetünk, de azért túlságosan ne nyugodjunk meg" - írja a portfolio.hu befektetői ajánlókat összefoglaló cikkében. A piaci profik az előttünk álló hetekre a korábbinál némileg magasabb részvénykitettséget tanácsolnak, bízva a folytatódó pozitív korrekcióban, de arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet bármikor újból zűrössé válhat. Emellett a nyersanyagok árának kirobbanó emelkedése is a végéhez ért, így az alapkezelők inkább a viharos időszakokban nagyobb biztonságot ígérő abszolút hozamú alapokban vigasztalódnának az elkövetkező hónapban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×