eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Népszavazás: "el kellene dönteniük, mikor nem mondanak igazat"

Albert Zsolt - aki népszavazást kezdeményezett, mert meg kívánja akadályozni a magántőke megjelenését az egészségügyben - egyértelműnek tekinti a csaknem 500 ezer ember által támogatott kezdeményezését. Mint azt az InfoRádióban elmondta, nem a több-biztosítós vagy több-pénztáras kifejezésekről szóló vita miatt fogalmazott meg egy második népszavazási kérdést is, hanem mert attól tart, hogy a kormány sikeres referendum esetén sem hajtaná végre az emberek akaratát.

Hogy állnak jelenleg a népszavazási kezdeményezései?

Van egy kérdés, amire összegyűlt 500 ezer aláírás, ez így hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítóst egészségbiztosítás?" Van egy másik kérdés, ami arról szól, hogy az egy biztosítós, kötelező egészségbiztosítási rendszerben a magántőke semmilyen formában ne vehessen részt. ("Egyetért-e a lakosság azzal, hogy Magyarországon a jelenlegi egybiztosítós, szolidaritás elvű kötelező egészségbiztosítási rendszerben nyereségérdekelt magánbefektetők ne szerezhessenek tulajdoni részt?")

Politikusok és alkotmányjogászok is vitatják, hogy az első kérdés alkalmas a bevezetendő rendszer megelőzésére. Ön is ezért nyújtotta be a másodikat?

Nem volt szükség erre. Azért történt, mert korábban is benyújtottunk már egy kérdést, amit először is az Országos Választási Bizottság elutasított azzal, hogy burkolt alkotmánymódosítás, mert nem volt benne határidő megszabva. Amikor határidő-módosítással beadtuk, az Alkotmánybíróság nyolc hónapig napirendjére sem tűzte. Amikor decemberben a parlament megszavazta, hogy a népszavazás eredménye csak három évig kötelező a kormányra nézve, akkor rá egy hónapra napirendre tűzte, és elutasította a kérdésünket. Ezt a második kérdést csak azért nyújtottuk be, mert kíváncsiak voltunk arra, hogy mit kezd vele ez a két nemes szerv, ami teljesen "politikamentes és független".

Ezek szerint a második kérdéssel nem is akartak népszavazást kezdeményezni?

Igazából nem, de most már úgy látom, hogy olyan kérdésnek tekinthető, ami talonba kerül, hiszen minden híreszteléssel ellentétben, ha nem akarna a kormány egy őszi népszavazás során eleget tenni a népakaratnak, akkor ott lebegne a feje felett a másik népszavazás is.

A politikusok azt mondják, hogy itt több pénztárról van szó, és nem több biztosítóról.

A politikusok érdekes módon valamilyen fogalomzavarban vagy amnéziában szenvednek, hiszen Kóka úr azt nyilatkozta, hogy az egészségügyi reform gerince a több-biztosítós rendszer, a koalíció fennmaradásának alapja pedig az egészségügyi reform. Tehát akkor, amikor nagy nyilvánosság előtt kell nyilatkozni, akkor több biztosítóról van szó, amikor azonban a népszavazás kerül terítékre, akkor hirtelen csak pénztárak vannak, nem pedig több biztosító. Nekik is el kellene dönteniük, mikor nem mondanak igazat.

A második kérdésre mennyi aláírás gyűlt össze?

Semennyi. Természetesen megtámadták az AB előtt ezt a kérdést is. Kezdődik az újabb hercehurca. Emiatt van az, hogy bármilyen népszavazási kezdeményezés is indul, ha átmegy minden szűrőn, és összegyűlik az elegendő aláírás, akkor is másfél év, mire a kérdésből népszavazás lehet.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×