eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kincses: Az egészségügyben "nem lehet fénymásolással eredményt elérni"

Az Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint a Healthconsumer Powerhouse svéd kutatóintézet nem mindig a helytálló adatok alapján sorolta Magyarországot csaknem az utolsó helyre az uniós országok között az egészségügyi rendszer minőségét illetően. A tárca államtitkára az InfoRádiónak azt mondta: a betegszervezetek véleményét a tárca a jövőben az eddigieknél jobban figyelembe veszi.

Egyes értékekben valószínű, hogy nem pontos információk alapján pontozott az egészségügyi rendszereket évek óta vizsgáló svéd tudományos intézet, a Healthconsumer Powerhouse, de oda kell figyelni arra, hogy Magyarország valóban nem jól szerepelt a listán, és az okokon változtatni kell - mondta az InfoRádiónak az egészségügyi tárca államtitkára. A nemzeti egészségügyi rendszereket összehasonlító európai rangsorban Magyarország 10 helyet zuhant.

Kincses Gyula kiemelte: a svéd intézet kezdeményezése fontos, de a metodikája nem mindenben megbízható, ugyanis bizonyos jelentéseket nem vettek figyelembe. Az államtitkár szerint például az intézet azt állította, hogy a beteginformáció azért rossz, mert nincs 24 órán elérhető telefonos szolgálat, noha létezik a Doktorinfo.

A jelentés szerint különösen szívinfarktusban halnak meg sokan Magyarországon, de az ezer élveszüléshez arányított magas csecsemőhalálozás vagy a rákbetegségek 5 éves túlélési mutatói sem kedvezőek. Ezzel kapcsolatban Kincses Gyula azt mondta: ezek az adatok évek óta egyformán rosszak, lassú javulás figyelhető meg.

Az egészségügyi tárca államtitkára hangsúlyozta: a halálozási mutatók nem tudnak egyik napról a másikra egy intézkedés hatására javulni, ha a reform révén elindul egy javulás, az csak sok év múlva jelentkezik a mutatók terén.

A svéd intézet jelentése szerint "legtöbbet a pénzéért" kategóriában, vagyis az egy főre eső egészségügyi ráfordítás felhasználásában Magyarország az utolsó harmadban szerepel. Kincses Gyula kiemelte: a reform ezen a területen előrelépést hoz, mivel az ellátórendszer átalakítása azt eredményezi, hogy ugyanazért a pénzért hatékonyabb lesz a gyógyítás.

Az államtitkár hozzátette, hogy a reform szakmai részleteinek kidolgozásában fontosabb lesz a szakmával és a betegszervezetekkel való együttműködés is.

A Healthconsumer Powerhouse szerint a hagyományosan jól teljesítő nyugat-európaiak mellé mára felsorakozott Észtország, és jól halad Csehország és Szlovákia is. Kincses Gyula szerint ugyanakkor nem lehet egy helyen bevált módszereket egy az egyben átvenni. Mint mondta, az egészségügyi rendszereket minden országnak magának kell kiküzdenie, ebben nem lehet fénymásolással eredményt elérni. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyes programkomponensekben tanulni kell, és figyelni kell a nemzetközi gyakorlatokat.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×