Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Most a házi gyermekorvosoknak kell szolidárisnak lenniük

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem egyezett meg az egészségügyi miniszter a szakmával az áprilistól kieső vizitdíj pótlásáról. A tárgyalások a jövő héten folytatódnak. Horváth Ágnes tárcavezető szerint a házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációját kellene odaadni a háziorvosoknak, ehhez az ő szolidaritásukat kérte. Az InfoRádió úgy tudja: ez a javaslat az egyeztetésen részt vevő orvosszervezetek többsége számára elfogadhatatlan.

Az egészségügyi miniszter szerint az Egészségbiztosítási Alap bevételeinek átcsoportosítása révén pótolható az áprilistól megszűnő vizitdíj.

Horváth Ágnes abban látja a megoldást, hogy a házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációját elveszik, és odaadják a háziorvosoknak. A miniszter hozzátette: ez még nem a végleges döntés, folytatódnak a tárgyalások a szakmai szervezetekkel

Az InfoRádió úgy tudja, hogy az orvosok számára a minisztériumi megoldás nem támogatható.

Az első megoldási lehetőségnek az tűnik, hogy most azok legyenek szolidárisak a többi háziorvossal szemben, akik korábban szolidaritáselven kaptak pénzt, és akiket nem terhelt a vizitdíj beszedésének kötelezettsége - közölte az egészségügyi tárca vezetője.

A miniszter hozzáfűzte: várja a társadalombiztosításon belüli megoldási javaslatokat, hiszen tart még az egyeztetés.

Az egészségbiztosítási reformról szólva Horváth Ágnes azt mondta: zajlik a pénztárak alapítása. A miniszter ugyanakkor megerősítette, hogy a magántőkére szükség van az új rendszerben.

A magánbefektetőktől várjuk azt, hogy hatékonyabban, átláthatóbban működjön a rendszer, valamint, hogy egyenlő, kiegyensúlyozott minőséget hozzon - közölte az egészségügyi miniszter.

"Szükség van a magánbefektetőkre az egészségbiztosításban. Nélkülük nem tud működni a rendszer" - hangsúlyozta a miniszter, aki kiáll a reform folytatása mellett6.

Korábban több szocialista politikus is ellenezte a befektetők jelenlétét a piacon.