Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Óvatosságra inti a romákat az ombudsman

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Külügyminisztérium és a Kanadai Nagykövetség után már a kisebbségi ombudsman is arra kéri magyarországi romákat: alaposan gondolják meg, elindulnak-e a tengerentúli országba, hogy ott folytassák az életüket. Kállai Ernő arra is felhívja a figyelmet, hogy aki mégis nekivág az útnak, csak a hivatalos szerveken keresztül intézze az utazását.

A magyarok március 1-jétől vízum nélkül utazhatnak Kanadába, ha legfeljebb fél évre, turistaként, vagy tanulási céllal keresik fel az országot. Aki letelepedéssel, munkavállalási céllal érkezik az észak-amerikai országba, az továbbra is csak vízummal lépheti át a határt.

A vízummentesség híre ismét elvándorlási kedvet indított el a romák körében. Baranyából sokan mindenüket eladják, felszámolják magyarországi életüket, sőt még uzsorahitelt is a nyakukba vesznek, hogy útnak indulhassanak. Sokukat azonban még a reptéren visszafordítják - mondta el az InfoRádióban a kisebbségi ombudsman.

Kállai Ernő arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarok sem politikai, sem gazdasági okból nem kaphatnak menedékjogot Kanadában.

Az ombudsman hivatala egy kiadványt is készített a veszélyekről, amelyet a kisebbségi önkormányzatokon keresztül próbál eljuttatni az érintettekhez.

Korábban a Külügyminisztérium, valamint a kanadai nagykövetség munkatársai Mohácson tartottak lakossági fórumot, amelyen az utazás pontos feltételeire hívták fel a figyelmet, a többi mellett arra, hogy aki munkát akar vállalni az észak-amerikai országban, annak a külképviseleten keresztül kell ennek megfelelő vízumot kérnie.

Nem a bizonytalanba mennek

Nem a bizonytalanra mennek azok a romák, akik Kanadába készülnek - mondta az InfoRádiónak a Roma Polgárjogi Mozgalom helyettes vezetője.

Dancs Mihály úgy tudja, munkahellyel, szállással várják a kiutazókat.

Azt is elmondta, egyre több roma keres európai államokban munkát, miután itthon sokan többszöri átképzés után sem tudnak elhelyezkedni.