Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kilencven százalékos energiamegtakarítást ígér a magyar találmány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy magyar feltaláló olyan belső épület-hőszigetelési rendszert szabadalmaztatott, amelynek alkalmazásával akár 90 százalékos energiamegtakarítás is elérhető. A technológia jóval olcsóbb, mint a külső hőszigetelés, és akár házilag is beépíthető.

A magyarországi épületek csupán 10 százalékának megfelelő a hőszigeteltsége - mondta az InfoRádiónak Subotics Gyula matematikus, aki szerint ennek oka, hogy az embereknek nincs pénzük erre.

A feltaláló olyan belső hőszigetelő-rendszert szabadalmaztatott, amelynek négyzetméterét 1500 forint körüli áron lehetne forgalomba hozni, és előnye, hogy akár házilag is felszerelhető, segítségével pedig 70-75 százalékos energia-megtakarítás érhető el.

Ennél akár nagyobb, akár 90 százalékos megtakarítást is hozhat a rendszer, ha egy mozgásérzékelő fűtésszabályzóval kombinálják, vagyis egy-egy lakás fűtési költsége az átlagos egy tizedére eshet vissza - hangsúlyozta Subotics Gyula.

Bár sok szakértő óva int a belső hőszigeteléstől, amely páralecsapódást, penészképződést okozhat, a feltaláló szerint e rendszer alkalmazásával ilyen problémáktól nem kell tartani. Lecsapódik ugyan a nedvesség - magyarázta Subotics Gyula -, de egyenletesen az egész fal mentén, így az nem hagy nyomot.

Sőt, javul a lakás klímája is, hiszen, ha nagyon száraz a szoba levegője, a fal kileheli magából a nedvességet - mondta a matematikus, hozzátéve: a rendszer további előnye, hogy télen bent tartja a meleget, nyáron pedig nem engedi be azt.

Subotics Gyula már megindította a szabadalmaztatási eljárást, és bízik abban, hogy előbb-utóbb talál gyártót a találmányára.

Hanganyag: Sánta András