Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Horváth Ágnes: a házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációját osztják szét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációját fogják szétosztani az összes háziorvosi praxis között; arról, hogy ez milyen elvek szerint történjen, még folynak a tárgyalások - mondta el Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kedden, Budapesten, miután megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

"Jelenleg szabad forrás mindösszesen annyi áll rendelkezésünkre, amit a házi gyermekorvosok kompenzációjára fordítottunk. Ez havi szinten 280 millió forint" - fogalmazott a szaktárca vezetője, aki szerint ez arra elegendő, hogy a praxisok működtetése ne legyen veszélyben.

Ez a szétosztandó kompenzáció csak a negyede annak, amit a vizitdíj-bevétel jelentett havi szinten az alapellátó orvosoknak - tette hozzá Horváth Ágnes.

A tárcavezető újságírók előtt elmondta: az ellenzék által kezdeményezett népszavazás nehéz helyzetbe hozta az ágazatot, hiszen nőni fog az orvos-beteg találkozások száma. Az ebből adódó kiadást az év végéig 20 milliárd forintra becsülte a tárcavezető.

Hozzátette: a szakmai szervezetekkel folyamatosan konzultálni fog annak érdekében, hogy megoldást találjanak a finanszírozás javítására. Az elképzelések szerint a forrásnövelést összekötnék egyfajta teljesítmény-rendszerrel.

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény kapcsán Horváth Ágnes közölte: "sokan gondolkodnak koalíciós körökön belül különböző megoldásokon". Mint mondta, a befektetés szempontjából nehéz helyzetbe hozta Magyarországot a népszavazás eredménye.

"Értékelni kell a helyzetet, ezt teszik a koalíciós pártok is" - fűzte hozzá.

Nincs megegyezés

A miniszter szerda délután egyeztetett a szakmával, megállapodás azonban nem született. Az InfoRádió úgy tudja: ez a javaslat az egyeztetésen részt vevő orvosszervezetek többségének elfogadhatatlan.

Az egészségbiztosítási reformról szólva Horváth Ágnes azt mondta: zajlik a pénztárak alapítása. Megerősítette ugyanakkor, hogy a magántőkére szükség van az új rendszerben.