eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Horváth Ágnes: a házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációját osztják szét

A házi gyermekorvosok vizitdíj-kompenzációját fogják szétosztani az összes háziorvosi praxis között; arról, hogy ez milyen elvek szerint történjen, még folynak a tárgyalások - mondta el Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kedden, Budapesten, miután megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

"Jelenleg szabad forrás mindösszesen annyi áll rendelkezésünkre, amit a házi gyermekorvosok kompenzációjára fordítottunk. Ez havi szinten 280 millió forint" - fogalmazott a szaktárca vezetője, aki szerint ez arra elegendő, hogy a praxisok működtetése ne legyen veszélyben.

Ez a szétosztandó kompenzáció csak a negyede annak, amit a vizitdíj-bevétel jelentett havi szinten az alapellátó orvosoknak - tette hozzá Horváth Ágnes.

A tárcavezető újságírók előtt elmondta: az ellenzék által kezdeményezett népszavazás nehéz helyzetbe hozta az ágazatot, hiszen nőni fog az orvos-beteg találkozások száma. Az ebből adódó kiadást az év végéig 20 milliárd forintra becsülte a tárcavezető.

Hozzátette: a szakmai szervezetekkel folyamatosan konzultálni fog annak érdekében, hogy megoldást találjanak a finanszírozás javítására. Az elképzelések szerint a forrásnövelést összekötnék egyfajta teljesítmény-rendszerrel.

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény kapcsán Horváth Ágnes közölte: "sokan gondolkodnak koalíciós körökön belül különböző megoldásokon". Mint mondta, a befektetés szempontjából nehéz helyzetbe hozta Magyarországot a népszavazás eredménye.

"Értékelni kell a helyzetet, ezt teszik a koalíciós pártok is" - fűzte hozzá.

Nincs megegyezés

A miniszter szerda délután egyeztetett a szakmával, megállapodás azonban nem született. Az InfoRádió úgy tudja: ez a javaslat az egyeztetésen részt vevő orvosszervezetek többségének elfogadhatatlan.

Az egészségbiztosítási reformról szólva Horváth Ágnes azt mondta: zajlik a pénztárak alapítása. Megerősítette ugyanakkor, hogy a magántőkére szükség van az új rendszerben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×