Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyértelmű az igenek győzelme

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlésnek meg kell tennie a szükséges lépéseket, a politikusoknak le kell vonniuk a következtetéseket - mondta a népszavazás estéjén az Országos Választási Központban Sólyom László köztársasági elnök, aki az eredményt egyértelműnek minősítette.

A részvétel és az eredmény az ország minden részében hasonló. Az Országgyűlésnek meg kell tennie a szükséges lépéseket, a politikusoknak le kell vonniuk a következtetéseket - fogalmazott az Országos Választási központban elmondott rövid beszédében az államfő.

"Most hogy lezárult a népszavazás, készüljünk az ünnepekre, merítsünk erőt a magyar történelemből és méltósággal emlékezzünk" - utalt a köztársasági elnök a közelgő március 15-ei állami ünnepre és az azt követő húsvéti ünnepekre.

A népszavazáson a szavazókörök 99,99 százalékának feldolgozottsági adatai alapján 50,49 százalékos volt a részvétel. Ez a legmagasabb választási hajlandóság a négy igenes, a rendszerváltozás idején 1989-ben tartott voksolás óta. A választók a kórházi napidíjról, a vizitdíjról és a tandíjról mondtak egyértelmű véleményt.

A legtöbben a kórházi napdíj eltörlésére szavaztak igennel (84,10 százalék). A vizitdíjat a szavazók 82,44, a tandíjat 82,24 százaléka utasította el.

A fővárosban az országos adatokhoz képest átlagosan tíz százalékponttal kevesebben szavaztak igennel.

Gyurcsány: Végre kell hajtani

Az MSZP elnöke szerint a papírforma győzött a népszavazáson, mivel az emberek legközvetlenebb hétköznapi érdekükre, a pénztárcájukra hallgattak.

Gyurcsány Ferenc közölte: a népszavazás közjogi következményét végre kell hajtani. A kormányfő szerint nem járható út azt mondani az embereknek, hogy nélkülük rendbe tehetők az ügyeink. Részletekért kattintson ide!

Orbán: Példátlan összefogás

A Fidesz elnöke szerint Magyarországon a rendszerváltás óta még nem volt példa olyan összefogásra, mint vasárnap. A népszavazás eredményét értékelve Orbán Viktor hozzátette: végig hitt az igenek győzelmében, de annak ekkora arányát csak titokban remélte.

Az ellenzéki pártelnök a feladatokról szólva elmondta: a többség új alapokra akarja helyezni az egészségügy és a felsőoktatás átalakítását. Ezeket a szektorokat a jobb- és baloldali politikusok, a szakemberek és a civilek bevonásával úgy kell megújítani, hogy az ne káoszhoz, hanem jobb működéshez vezessen. További részleteket itt olvashat!

Kóka: A kormány kitart a reformok mellett

Az SZDSZ elnöke közölte, hogy a kormány kitart a reformok, a takarékos és feszes költségvetési gazdálkodás mellett. Kóka János szerint a párt feladata Európa képviselete. Részletek itt!