eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyértelmű az igenek győzelme

Az Országgyűlésnek meg kell tennie a szükséges lépéseket, a politikusoknak le kell vonniuk a következtetéseket - mondta a népszavazás estéjén az Országos Választási Központban Sólyom László köztársasági elnök, aki az eredményt egyértelműnek minősítette.

A részvétel és az eredmény az ország minden részében hasonló. Az Országgyűlésnek meg kell tennie a szükséges lépéseket, a politikusoknak le kell vonniuk a következtetéseket - fogalmazott az Országos Választási központban elmondott rövid beszédében az államfő.

"Most hogy lezárult a népszavazás, készüljünk az ünnepekre, merítsünk erőt a magyar történelemből és méltósággal emlékezzünk" - utalt a köztársasági elnök a közelgő március 15-ei állami ünnepre és az azt követő húsvéti ünnepekre.

A népszavazáson a szavazókörök 99,99 százalékának feldolgozottsági adatai alapján 50,49 százalékos volt a részvétel. Ez a legmagasabb választási hajlandóság a négy igenes, a rendszerváltozás idején 1989-ben tartott voksolás óta. A választók a kórházi napidíjról, a vizitdíjról és a tandíjról mondtak egyértelmű véleményt.

A legtöbben a kórházi napdíj eltörlésére szavaztak igennel (84,10 százalék). A vizitdíjat a szavazók 82,44, a tandíjat 82,24 százaléka utasította el.

A fővárosban az országos adatokhoz képest átlagosan tíz százalékponttal kevesebben szavaztak igennel.

Gyurcsány: Végre kell hajtani

Az MSZP elnöke szerint a papírforma győzött a népszavazáson, mivel az emberek legközvetlenebb hétköznapi érdekükre, a pénztárcájukra hallgattak.

Gyurcsány Ferenc közölte: a népszavazás közjogi következményét végre kell hajtani. A kormányfő szerint nem járható út azt mondani az embereknek, hogy nélkülük rendbe tehetők az ügyeink. Részletekért kattintson ide!

Orbán: Példátlan összefogás

A Fidesz elnöke szerint Magyarországon a rendszerváltás óta még nem volt példa olyan összefogásra, mint vasárnap. A népszavazás eredményét értékelve Orbán Viktor hozzátette: végig hitt az igenek győzelmében, de annak ekkora arányát csak titokban remélte.

Az ellenzéki pártelnök a feladatokról szólva elmondta: a többség új alapokra akarja helyezni az egészségügy és a felsőoktatás átalakítását. Ezeket a szektorokat a jobb- és baloldali politikusok, a szakemberek és a civilek bevonásával úgy kell megújítani, hogy az ne káoszhoz, hanem jobb működéshez vezessen. További részleteket itt olvashat!

Kóka: A kormány kitart a reformok mellett

Az SZDSZ elnöke közölte, hogy a kormány kitart a reformok, a takarékos és feszes költségvetési gazdálkodás mellett. Kóka János szerint a párt feladata Európa képviselete. Részletek itt!

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×