Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megtört Zuschlag János

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elismerte büntetőjogi felelősségét az ügyészségen Zuschlag János volt szocialista képviselő - írta az Index. A különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsított volt MSZP-s képviselő annyi közölt, hogy a pénzt nem magáncélra, hanem a Fiatal Baloldal különböző rendezvényeire költötték.

Elismerte büntetőjogi felelősségét iaz ügyészségen a különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsított Zuschlag János - írta az Index.

Az MSZP volt parlamenti képviselőjének ügyvédje, Kovács M. Gábor elmondta, hogy védencét szerdán hallgatták ki, és részletes vallomást nem tett, de néhány mondattal kiegészítette a korábbi vallomását.

Az ügyvéd állítása szerint Zuschlag János annyit közölt, hogy a pénzt nem magáncélra, hanem a Fiatal Baloldal különböző rendezvényeire költötték.

Zuschlag János február közepén az ifjúsági intézményrendszer működéséről, a politikai ifjúsági szervezetek finanszírozási módjáról számolt be a nyomozóknak.

A politikus beszélt a Fiatal Baloldal (FIB) gazdálkodásáról is, és kiemelte: bevett gyakorlat volt, hogy politikai ifjúsági szervezetek más civil szervezetekkel közösen valósítják meg programjaikat.

Elismerte, hogy a büntetőeljárásban említett egyesületek a FIB-bel sok közös programot szerveztek, így a finanszírozási kérdések is összefolyhattak. Így, ha ennek keretében szabálytalanságok történtek, azért, mint a FIB elnökhelyettese politikai felelősséget vállal.

A Zuschlag-ügyben a gyanúsítottak száma időközben 15-re emelkedett, mivel csütörtökön bűnpártolás miatt indult eljárás egy kiskunhalasi férfival szemben az üggyel kapcsolatban.

Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese korábban az InfoRádiónak elmondta: elképzelhető, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem tudják március 19-ig lezárni a nyomozást, ezért egy-két héttel meghosszabbíthatják azt.

Zuschlag Jánost, az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi szervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét - társaival együtt - a megyei főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja társadalmi szervezetek költségvetési támogatásainak szabálytalanul felhasználása miatt.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára a Szegedi Városi Bíróság tavaly szeptember 21-én rendelte el Zuschlag János előzetes letartóztatását.

A nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 75 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.