Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több méterrel emelkedett meg a Tisza és a Bodrog vízszintje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem közlekedik a komp Tiszacsenge és Ároktő között, mert jelentősen megemelkedett a vízszint. Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője szerint bár az utóbbi időben sok csapadék esett és jelentősen megemelkedett a vízszint, ennek ellenére sem a Tiszán, sem pedig a Bodrogon nem rendeltek el elsőfokú készültséget.

A Tisza és Bodrog külföldi vízgyűjtő területén a múlt héten jelentős mennyiségű csapadék hullott, aminek hatására méteres nagyságú árhullámok indultak el mindkét folyón - mondta az InfoRádiónak az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője.

Csont Csaba hozzátette: a két folyó Tokajnál folyik össze, és ott már az együttes vízhozamban jelentősebb a vízszintemelkedés.

A szóvivő kiemelte: az elmúlt időszakban a folyók vízállása alacsony volt, így a méteres vízszintemelkedések hatására sem kellett elsőfokú készültséget elrendelni.

A Felső-Tiszán kialakult kisebb árhullámok Tiszabecsnél tetőznek, ennek hatására Vásárosnamény és Tokaj között további vízszintemelkedés várható - fejtette ki Csont Csaba

A mostani árhullám utánpótlás nélkül vonul le, de azt még nem lehet megjósolni, hogy a következő napokban, hetekben lehulló csapapék mekkora áradást okoz - közölte.

Hanganyag: Kálló Izabella