eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Még nincs vége a járványos időszaknak

Továbbra is tart az országos influenzajárvány, annak ellenére, hogy az előző héthez képest kevesebb - összesen 30 ezer - beteg fordult influenzaszerű megbetegedés miatt háziorvoshoz.

Az elmúlt héten Zalát kivéve minden megyében kevesebben keresték fel orvosukat influenzaszerű tünetekkel, mint az azt megelőző hét napon.

A megbetegedések száma több mint 30 százalékkal csökkent, ám országszerte még mindig közepes intenzitású a járvány.

Bács-Kiskun, Csongrád, Nógrád és Somogy megyében már alacsony intenzitású a járvány, a legtöbb helyen sorra oldják fel a látogatási tilalmat a kórházakban.

A betegek legnagyobb számban gyerekek és fiatal felnőttek, alig 4 százalékuk 60 éven felüli. A járvány hét hete alatt a becsült adatok szerint 234 ezren betegedtek meg.

Az influenza Európa-szerte fertőz: 20 országban közepes, egyben pedig magas intenzitású a járvány - számolt be róla az ÁNTSZ járványügyi főosztályának helyettes vezetője.

A védőoltás a kórokozó Európában leggyakrabban előforduló típusai ellen nyújt biztonságos védelmet.

A szakemberek hangsúlyozták: a járványos időszak végéig még mindenkinek érdemes védőoltást kérnie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×