eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Csontvázak Budapest szívében: videó

Csontváz kosztümbe öltözött Greenpeace-aktivisták vonultak fel a Képviselői Irodaház melletti parkban nukleáris hulladék-tárolókat szimbolizáló hordókon dobolva. Rohonyi Péter kampányszervező elmondta, arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy van alternatívája az atomenergiának.

Az atomenergia és a parlament előtt lévő, 2020-ig tervező energiapolitikai koncepció ellen demonstrált a Greenpeace a Képviselői Irodaház előtt.


A zöld szervezet kampányszervezője az InfoRádiónak elmondta: az új energiapolitikai koncepció szerintük önellentmondó és elhibázott. Az aktivisták úgy vélik: Magyarországnak fel kell ismernie, hogy hibás az új energiapolitikai koncepció, a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbítása.


Csontváz-kosztümben demonstráltak a Greenpeace aktivistái (képgaléria)

Van megoldás arra, hogy energiahatékonysággal és megújuló energiával egy igazi éghajlatvédelmi energiapolitikát valósítsanak meg - vélekedett Rohonyi Péter.

Hozzátette: a koncepcióban van két olyan pont, ami további nukleáris tervekről, erre szánt nagyobb összegekről, előzetes engedélyekről szól, vagyis aláássa és ellehetetleníti a klímavédelmi energiapolitikai vonalat.

Nem szabad elfogadni ezt a koncepciót, mert nincs szükség az atomenergiára Magyarországon - hangsúlyozta a Greenpeace kampányszervezője

Rohonyi Péter szerint meg kellene vizsgáltatni, hogy valóban nincs-e alternatívája az atomenergiának, ugyanis nem készült még komoly stratégiai terv, amely ezt vizsgálta volna

A Greenpeace javaslata szerint egy átmeneti időszakot kell hagyni, és a paksi blokkokat fokozatosan kell leállítani, így lenne kiváltható az atomenergia. Ennek előfeltétele, hogy az energiaigényt csökkenteni kell - emelte ki a kampányszervező.

Emellett földgáz üzemű erőművek beüzemelésére és a szélerőmű-kapacitás növelésére lenne szükség - tette hozzá.


Rohonyi Péter közölte: 2017-ben lehetne átállni teljesen és véglegesen az atomenergiáról, amikor a negyedik paksi blokkot az eredeti tervek szerint leállítják.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdán tárgyal az energiapolitikai koncepcióról, amelyet korábban a mezőgazdasági, illetve a környezetvédelmi bizottság sem talált általános vitára alkalmasnak.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×