Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fidesz: a kormány emelni akarja a gáz árát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz felszólítja a kormányt, tegyen le újabb gázáremelési tervéről, és védje meg az embereket - mondta a párt alelnöke.

Közölte: sajtóinformációk szerint idén akár háromszor is emelhetik a gáz árát, és akár kétszámjegyű áremelés is lehetséges.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett Gyurcsány Ferenc kormányfő szavaira, aki az ellenzéki politikus szerint 2005 végén azt mondta: "nyilvánvaló, az összes releváns döntést befolyásolni tudó információ birtokában, hogy egyetlen fillérrel sem fog emelkedni a gáz ára".

Pelczné Gáll Ildikó közölte: már ez is hazugság volt, hiszen azóta többször volt gázáremelés.

A Fidesz szerint a kormánynak "lenne lehetősége és alkalma is arra, hogy szabályozza és irányítsa a gázár emelését" - mondta Pelczné Gáll Ildikó. Hozzátette: ilyen lehetőség lett volna a közös magyar-orosz kormányülés, ahol érinthették volna a gázár kérdését.

Hozzátette, hogy ezt valamilyen ok miatt a kormány elkerülte.

"Vagy nem szerette volna, hogy ez a téma napirendre kerüljön, vagy nem volt elég bátorsága a téma felvetésére, vagy lehet, hogy ellenérdekelt volt a téma felvetését illetően" - fogalmazott.

A politikus úgy vélte, idén tovább mélyül a szociális válság, hiszen elég csak az energiaárak emelésre gondolni.

Pelczné Gáll Ildikó kérdésre válaszolva közölte: ma Magyarországon nincs beszállítói verseny a gázpiacon.

A kormány a gázpiac megnyitását követően "nagyon egyszerűen kialakíthatna egy beszállítói versenyt. (...) Ezt a kormány elfelejtette" - fűzte hozzá.

Úgy vélte, hogy a piacnyitást lehetővé tévő törvény előkészítetlen.