eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sólyom csak holnapig titkolózik - a nap legfontosabb hírei

Holnap mutatja be új ombudsmanjelöltjeit a köztársasági elnök a parlamenti pártok frakcióvezetőinek a Sándor Palotában. Az államfőnek azért kell újra jelölteket állítania, mert tavaly decemberben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa posztjára jelölt Nagy Boldizsár és az újra adatvédelmi ombudsmannak jelölt Péterfalvi Attila nem kapta meg a szükséges támogatást az Országgyűlésben.

Februárban várható az AB-döntés

Az Alkotmánybíróság a tervek szerint már a jövő hónap elején szeretné meghozni döntéseit a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezését elrendelő országgyűlési határozathoz érkezett kifogásokról - közölte a testület sajtófőnöke. Sereg András emlékeztetett arra, hogy összesen hét beadvány érkezett a testülethez.

Az Alkotmánybíróság sajtófőnöke közölte: a beadványok szerzői főként az országgyűlési határozat alkotmányosságát kérdőjelezték meg.

Az Országgyűlés december 17-én rendelte el a Fidesz és a KDNP által a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról kezdeményezett népszavazást. A referendum időpontját a köztársasági elnök jelöli majd ki.

Optimista várakozás

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója szerint a kormányzati negyed beruházás elhalasztása ellenére is befolyhat a tervezett 30 milliárd forint ingatlanértékesítési bevétel a központi költségvetésbe.

Tátrai Miklós emlékeztetett: a költségvetés vagyongazdálkodási fejeztében szereplő 30 milliárd forint nem a kormányzati negyedhez, hanem állami tulajdonú ingatlanok értékesítéséhez kötött bevétel.

A Fidesz átcsoportosítana

A Fidesz azt követeli a kormánytól, hogy ne működtesse tovább a kormányzati negyed projektirodáját, hanem az arra szánt pénzt fordítsa az egészségügyre.

Pesti Imre, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a projektigazgatóság számára 2 milliárd 756 millió forintot csoportosítottak át, és ebből a beruházás leállítása után is működtetik az irodát.

A politikus úgy véli: a kórházi széfekre szánt 3 milliárd forintot és a társadalombiztosítási kassza többletét is arra kellene fordítani, hogy a vizitdíj eltörlése után pótolják a háziorvosok kieső bevételét.

Kertai Aurél háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara tagja az InfoRádióban azt mondta: a vizitdíj esetleges eltörlése után pótolni kell a kieső bevételeket, ellenkező esetben működésképtelenné válhatnak a háziorvosi praxisok.

KDNP-s módosítás a daganatos betegek érdekében

Módosító javaslatot nyújt be a Kereszténydemokrata Néppárt az egészbiztosítási törvényhez a daganatos betegek ellátásnak biztosítása érdekében.

Nagy Kálmán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban elmondta: a decemberben elfogadott, de ki nem hirdetett jogszabály alapján évente csak egyszer léphet át egyik pénztárból a másikba az ügyfél, egy daganatos betegnek ugyanakkor a terápia részeként 2-3, más-más pénztár területéhez tartozó kórházba kell járnia.

Kézbesítik a nyugdíjat

Megkezdődött az emelt összegű nyugdíjak és nyugdíjszerű járulékok postai kézbesítése, a bankszámlával rendelkezők azonban már a múlt héten hozzájutottak az ellátáshoz - közölte a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid emlékeztetett arra, hogy januárban 5 százalékkal emelkedett a nyugdíjak és a nyugdíjszerű, rendszeres szociális ellátások összege.

A kormányszóvivő azt mondta: az idén átlagosan 6,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, míg a fogyasztói árak 4,8 százalékkal növekednek, így szerinte a nyugdíjak vásárlóértéke mintegy másfél százalékkal emelkedik.

Tavaly átlagosan 8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A tájékoztatás szerint a decemberi, 12 havi pénzromlás mértéke 7,4 százalék volt. A nyugdíjasokat érintő átlagos infláció tavaly 10,7 százalékra emelkedett.

Hazatoloncolják a késelőt


Holnap délben az ártándi határállomásnál adják át a szomszédos ország hatóságainak azt a 12 éves romániai fiút, aki korábban több bűncselekményt követett el Budapesten, a Blaha Lujza tér környékén.
Albert Robu, a budapesti román konzulátus sajtóattaséja az InfoRádiónak elmondta: a gyermek számára egyszeri utazási engedélyt állítottak ki.

Amerikai ajánlat: Tokaj

Tokaj is szerepel azon a turisztikai listán, amelyet a New York Times amerikai napilap állított össze az idei szezon ajánlatairól.

Az Észak-Magyarország című napilap emlékeztet arra, hogy a 53 helyszínjavaslatban csak három kelet-európai úti célt, a horvát Hvar-szigetet, Prágát és a magyar borvidéket jelöltek meg.

Emléktábla Tellernek

Emléktáblát helyeztek el Teller Ede születésének 100. évfordulója alkalmából Budapesten az V. kerületi Szalay és Honvéd utca sarkán álló ház falán. A világhírű tudós ebben az épületben lakott 5 éves korától 1926-ig, a középiskola befejezéséig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×