eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Névtelen levél alapján indul gyámhivatali eljárás a Toller-ügyben

Kezdeményezték a két évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László szocialista parlamenti képviselő cselekvőképtelenné nyilvánítását a közelmúltban - közölte Pécs főjegyzője.

A baranyai megyeszékhely volt polgármesterét érintő eljárást egy névtelen levélíró kérte a gyámhivataltól - mondta Papp Judit.

Hozzátette: a pécsi önkormányzat elfogultságot jelentett az ügyben, ezért a közigazgatási hivatal a szekszárdi gyámhivatalt jelölte ki az eljárás lefolytatására.

Kilián Orsolya, Szekszárd jegyzője megerősítette a hírt. Beszámolt arról, hogy az illetékes ügyintéző megkezdte a konkrét eset vizsgálatát, felderíti azokat az adatokat, amelyek szükségesek az eljárás lefolytatásához, majd az ügyet átadják a bíróságnak.

A jegyző nem tudta meghatározni, mindez mennyi időt vesz igénybe, ez ugyanis esetenként eltérő lehet.

A pécsi gyámhivatal munkatársa általánosságban azt mondta, a szabályok szerint cselekvőképtelenné nyilvánítás esetén a hatóság felszólítja az érintett legközelebbi hozzátartozóit, kezdeményezzék a bírósági eljárást.

Ha ennek hatvan napon belül nem tesznek eleget, a gyámhivatal beszerzi a szükséges iratokat, orvosi véleményeket és maga fordul a bírósághoz, amely gondnokság alá helyezheti az érintettet - tette hozzá.

Arra a kérdésére, hogy a gondnokság alá helyezés Toller László esetében azt jelenti-e, hogy elveszítheti parlamenti mandátumát, a jegyző igennel felelt.

A szocialista politikus felesége, Toller Tünde az eljárás hírére reagálva azt közölte, hogy arról őt hivatalosan még senki nem értesítette. Furcsállja ugyanakkor, hogy a bejelentő nem vállalta a nevét, nem fedte fel kilétét.

Megjegyezte, hogy férje állapota változatlan, továbbra is éber kómában van, és otthon, családi körben ápolják.Révész Mária, a Fidesz pécsi elnöke azt mondta, hogy a "dolog benne volt a levegőben", hiszen Toller László régóta nem tudja ellátni feladatait.

Sajnálatos azonban hogy a kezdeményező nem vállalta a nyilvánosságot. Igaz, a legjobb az lett volna, ha maga a család kezdeményezi az eljárást - fűzte hozzá.

Tóth Bertalan, az MSZP pécsi elnöke azt mondta: az eljárást szomorúnak tartja, azt senki sem akarta a szocialista párton belül.

Hozzátette: az MSZP-nek akkor lesz feladata az ügyben, ha a jogerős bírósági döntéssel szükségessé válik új időközi választás kiírása és megtartása Toller László választókörzetében.

Toller László 2006. június 19-én, Dombóvár közelében szenvedett balesetet a szolgálati gépkocsiját vezető Szőke János társaságában, amikor egy szemből érkező, két teherautót előző személygépkocsival való ütközést próbálták elkerülni. Szőke János később a kórházban belehalt sérüléseibe, a politikus pedig tartós egészségkárosodást szenvedett.

A személygépkocsi vezetőjét halálos közlekedési baleset gondatlan okozásának vétségével vádolják, ügyét a Szekszárdi Városi Bíróság tárgyalja.

Toller László balesetével összefüggésben tavaly az MSZP és a Fidesz is kinyilvánította szándékát, hogy pontosítaná az országgyűlési képviselők jogállásának kérdését, azt azonban nem tudni, erre mikor kerülhet sor.

A két nagy párt közös szándékára és megegyezésére azért van szükség, mert a vonatkozó törvényeket csak kétharmados támogatással lehet módosítani.

Korábban a Fidesz pécsi szervezete azt kérte Szili Katalin házelnöktől, indítson eljárást Toller László vagyonnyilatkozatának és más bejelentési kötelezettségeinek jogszabályszerű teljesítéséről, és szüntesse meg a fennálló törvénytelenségeket és szabálytalanságokat.

A Fidesz emlékeztetett arra, hogy bár Toller 2006 júniusi balesete óta munkaképtelen, a parlament honlapján szereplő adatok szerint havonta átutalják neki a képviselői tiszteletdíjat és a költségtérítést.Az InfoRádió által megkérdezett, családjoggal foglalkozó ügyvéd elmondta: a hivatalnak eljárási kötelezettsége, hogy megvizsgálja az ügyet, de a gondnokság alá helyezés csak lehetőség.

A gyámhatóság ilyenkor megvizsgálja a kérés megalapozottságát, és ha vannak azt alátámasztó orvosi adatok, akkor megindítja az eljárást - tette hozzá Náday Judit.

Arra a kérdésre, hogy bárki bárkivel szemben kezdeményezhet-e ilyen eljárást, az ügyvéd azt mondta: ha semmilyen konkrét adat nem támasztja alá a megkeresést, akkor nem foglalkoznak vele.

Náday Judit közölte: a hatóságnak harminc napja van arra, hogy az eljárást lefolytassa.

Ez az eljárás alapvetően abból áll, hogy orvosi iratokat kérnek be - tette hozzá.

Az ügyvéd elmondta: a cselekvőképtelenné nyilvánítás azt jelenti, hogy nem tehet jognyilatkozatot, helyette a gondnoka jár el.

Parlamenti képviselő esetében ez azt jelenti, hogy megfosztják a mandátumától - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×