Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Az egészségügy átalakítása visszásságok sorát hozza létre\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egészségügyi jogi ombudsmani tisztség létrehozását javasolta az egészségügyi miniszternek az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Horváth Ágnes azonban elutasította a felvetést. Szabó Máté az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az ágazat átalakítása pillanatokon belül egyéneket érintő visszásságok sorát hozza majd létre. A biztos arról is beszélt, hogy az ügyek között társadalmi jelentőségük alapján szelektál.

Az országgyűlési jogok állampolgári biztosa szerint jelenleg annak átalakítása miatt az egészségügyben a legsérülékenyebbek az állampolgári jogok.

Az egészségügyi rendszer átalakítása egyelőre nem megfogható, de pillanatokon belül egyéneket érintő visszásságok sokaságát hozza majd létre - mondta Szabó Máté.

A biztos arról is beszélt, hogy nemrégiben javasolta az egészségügyi jogi ombudsmani poszt létrehozását az egészségügyi miniszternek, Horváth Ágnes azonban elutasította a felvetést.

Ugyancsak problémás terület a közjogok, alkotmányos és állampolgári jogok azon része, amelyet az állam veszélyeztethet - véli az ombudsman, akihez főleg mindennapos, kis panaszokkal fordulnak az emberek, nem nagy, alkotmányos jogot illető problémákkal.

Fontossági sorrend

Társadalmi jelentőségük alapján szelektál az ügyek között: bár mérni nem lehet, hogy melyek a legfontosabb témák, segít, hogy miről ír a sajtó, mivel foglalkozik a közvélemény - mondta az InfoRádiónak az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté példaként a tavaly ősszel indult magyar MTV akcióját hozta fel: akkor a csatornát hirdetendő, több száz papírgitárt aggattak köztéri szobrokra, többek között a Lánchíd oroszlánjaira, vagy Bibó István szobrára.

Az állampolgári jogok országgyűlés biztosa szerint fontos, hogy az illetékes szerv végre kimondta: az akció szabálysértés volt, hiszen a társadalom kulturális szimbólumainak engedély nélkül, reklámcélra való felhasználása az egész társadalmat sérti, és közvetve vagy közvetlenül alkotmányos visszásságot is jelent, így nem lehet szó nélkül hagyni.

Szabó Máté szerint az MTV akciójának esetében azt is figyelembe kell venni, hogy a csatorna úgy szerzett magának reklámot, hogy azért nem fizetett.

Hanganyag: Exterde Tibor