eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Karfával jók a padok vagy karfa nélkül?

Alkotmányosan indokolhatatlan, mentalitásában pedig embertelen megoldásnak tartja az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, hogy Budapest több pontján közbülső karfákat szereltek a padokra, hogy a hajléktalanok ne tudjanak lefeküdni. A karfákat elsőként alkalmazó VII. kerület egykori képviselője az ombudsman állásfoglalását nevetségesnek tartja, a Hajléktalanokért Közalapítvány kinevezett elnöke pedig arra mutatott rá: nem ez a hajléktalanok legnagyobb problémája.

A fővárosban elsőként az V. kerületi Huszár utca felújítása után helyeztek el elválasztó karfákat a padokra, még 2005-ben. Az egyik akkori önkormányzati képviselő szerint erre azért volt szükség, mert egy hajléktalan beköltözött az utcába, és pénzért árusította fekvőhely gyanánt a padokat a többi hajléktalan számára.

A jelenleg orvosként dolgozó Vedres Klára szerint a döntéssel nemcsak az ott élők érdekeit képviselték, hanem a hajléktalanokét is, mert mint mondta, nem hagyhatták, hogy a téli hidegben ott maradjanak ezek az emberek.

Arra a kérdésre, hogy ezzel valóban a hajléktalanok érdekét szolgálta-e, és mi a véleménye az ombudsman álláspontjáról, azt felelte: nevetségesnek tartja azt. Szerinte a padok pihenést szolgálnak, és csak ezt biztosították a karfákkal.

"Városképi utcaseprés"

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az InfoRádiónak úgy fogalmazott, hogy "városképi utcaseprés" folyik, amikor karfákat szerelnek fel a köztéri padokra, nehogy hajléktalanok kezdjék el az azokat használni ágyként. Mint mondta, a karfa szimbólum, azt jelenti, hogy a nehéz helyzetbe került emberek ellen adminisztratív eszközökkel próbálnak meg fellépni.

Úgy vélte: ezzel a társadalom megsérti a hajléktalanokat, így nem csoda, ha mások tovább merészkednek, így olyan esetek is előfordulnak, hogy felgyújtják az utcán élőket.

Szánalmas, hogy a padokkal kell foglalkozni

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, a Hajléktalanokért Közalapítvány január 1-jétől kinevezett elnöke úgy látja: a karfák felszerelése szánalmas ötlet, de nem ez a hajléktalanok legnagyobb problémája. A volt miniszteri megbízott szerint inkább azzal kellene foglalkozni, hogy a hajléktalanok folyamatosan életveszélyben vannak Budapest utcáin.

Rámutatott: nagyon gyakori, hogy életveszélyben lévő emberek mellett egyszerűen elmennek mások. Szerinte ezért nem a padok karfáival alázzák meg az utcán élőket, hanem azzal, hogy senki sem gondolkodik el azon: vajon mínusz 20 fokban egy hiányos öltözetű ember életveszélyben van-e éjszaka egy telefonfülkében.

Sokan emiatt meghalnak, vagy komoly sérüléseket szereznek. Úgy vélte, ehhez képest szánalmas, hogy a padokkal kell foglalkozni.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×